Uniek Europees robotproject bij De Witte Steen van De Zorggroep

Foto: © Robot Rose - persfoto.

VENLO – In Europa is een project opgestart door DIH-HERO in samenwerking met Heemskerk Innovative Technology (HiT) waar ‘Robot Rose’ bij vier zorgorganisaties in vier landen (Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland) in de praktijk wordt getest. De Zorggroep neemt met haar locatie De Witte Steen in Venlo deel aan dit bijzondere project.

Het doel van het project is onderzoeken voor welke functies of taken de robot kan worden ingezet binnen de zorg zodat de robot kan worden doorontwikkeld. Wat bijzonder is aan Robot Rose ten opzichte van andere robots, is de autonome functie. Dit betekent dat deze robot in de toekomst precies weet wat te doen in welke situatie. Het is belangrijk om Robot Rose in echte situaties in te zetten zodat de ontwikkelaars zien waar de behoefte ligt van zorgmedewerkers en bewoners. 

De Zorggroep zet innovatieve hulpmiddelen in die direct een verschil maken, maar deze robot is niet direct al klaar om op locaties te komen helpen. De afdeling innovatie vindt het namelijk ook belangrijk om te kijken naar toepassingen die over enkele jaren ingezet kunnen worden. De Zorggroep ondersteunt HiT bij de doorontwikkeling van de robot door praktijktesten mogelijk te maken.

Projectleider binnen De Zorggroep Marielle van de Ven: “We zullen de zorg moeten veranderen om deze toekomstbestendig te maken, daarbij is de inzet van innovatie erg belangrijk. Ondersteuning door robotica draagt bij aan de zelfredzaamheid van de cliënt en ondersteunt de zorgmedewerker bij dagelijkse routinetaken.’’

Robot Rose wordt tot en met 19 januari a.s. getest bij De Witte Steen. Een van de testen is de receptiefunctie van de robot. De cliënt laat een code zien en de robot is zo geprogrammeerd dat hij de code leest en vervolgens de cliënt begeleidt naar de juiste activiteitenruimte. Daarnaast is het testen vooral ook leuk gemaakt voor bewoners en medewerkers door een entertainmentfunctie in te bouwen. Naast de receptiefunctie en het oppakken van voorwerpen, vertelt de robot ook een weetje of een grap en kan op verzoek muziek afspelen of filmpjes laten zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen