Minste bibliotheekleden in Limburg

Foto: © Pixabay.

Venlo, 14 september 2022 – Slechts van een kwart van de huishoudens in Nederland is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. Dit percentage is in Limburg met 20,2% het laagst van heel Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van data van het CBS en een inventarisatie onder 141 bibliotheekorganisaties.

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. In Brunssum ligt het percentage van alle Limburgse gemeenten het laagst, daar is nog slechts één op de tien huishoudens aangesloten. In de gemeenten Mook en Middelaar (28,7%), Weert (28,6%) en Gennep (28,5%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek.

Abonnement relatief voordelig in Limburg
Een basisabonnement bij een Limburgse bibliotheek kost gemiddeld € 25,35 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn dus relatief voordelig uit.

De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Limburg sterk per regio. Leden van Centre Cèramique en de Bibliotheek Heuvelland zijn het goedkoopst uit, want hier is een basisabonnement gratis. De Bibliotheek BiblioNu rekent met € 46 het hoogste tarief voor hun leden.

Benieuwd naar hoe uw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-bibliotheken-in-nederland-2022

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen