Euroglide 2022, een avontuurlijke zweefvliegtocht over 2500km

Foto: © Euroglide.

Op maandag 20 juni 2022 vertrekken circa 60 zweefvliegtuigen uit binnen- en buitenland met hun volgploegen vanaf de zweefvliegstrip op de Groote Heide te Venlo. Ze nemen deel aan Euroglide 2022, een avontuurlijke zweefvliegtocht over een afstand van ruim 2500 kilometer, dwars door Europa. De tocht moet binnen twaalf dagen zijn volbracht volgens vooraf vastgelegde regels van de organisatie.

Deze unieke zweefvliegtocht wordt alweer voor de vijftiende maal georganiseerd, ook ditmaal weer door de “Venlo Eindhoven ZweefvliegClub”, die hiermee de traditie van de voormalige Eindhovense Zweefvliegclub voortzet.

De deelnemers moeten elke dag proberen zo ver mogelijk te vliegen. Op het einde van de dag landen ze bij voorkeur op een vliegveld. Dit is niet altijd eenvoudig: een zweefvliegtuig heeft immers in principe geen motor! De zweefvlieger probeert zo veel mogelijk gebruik te maken van thermiekbellen, opstijgende warme lucht. Vliegend van bel naar bel kan een zweefvliegtuig een grote afstand afleggen, tot vele honderden kilometers per dag.

De zweefvliegers staan via de radio in nauw contact met hun volgploegen op de grond. Dat is ook nodig. Wanneer onverhoopt door het ontbreken van thermiek een vliegveld niet bereikbaar is, moet het toestel soms voortijdig in een akker of in een weiland landen. De vlieger is vervolgens volledig aangewezen op de volgploeg. Die moet hem of haar ophalen en het gedemonteerde zweefvliegtuig naar het dichtstbijzijnde vliegveld brengen. Een aantal zweefvliegtuigen beschikt over een hulpmotortje om op eigen kracht een vliegveld te bereiken.

De deelnemers aan de Euroglide worden ook wel ‘vliegende nomaden’ genoemd. Immers, een zweefvlieger weet ’s morgens niet waar-ie ‘s-avonds zal slapen. De te vliegen route gaat van Venlo richting noord-westen van Polen, naar Szczecin. Vandaar naar Hütten Hotzenwald in het uiterste zuid-westen van Duitsland in het Zwarte Woud. Vervolgens naar Klatovy in het midden-westen van Tsjechië en ten slotte weer terug via midden-Duitsland om op Venlo te “finishen”. De tocht moet binnen twaalf dagen zijn volbracht.

Voor meer informatie en de dagelijkse vorderingen: www.euroglide.nl

Reacties

Cookieinstellingen