Excursie Het Limburgs Landschap: Kruidenwandeling

Foto: © Nelly Schouenberg.

De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers de bijzondere plekken te laten zien, worden er ook excursies georganiseerd. Zo vindt er op woensdag 8 juni een excursie plaats in het natuurgebied Groote Heide. De excursie start om 13.30 uur vanaf Gasterij Groote Heide, Hinsbeckerweg 55, 5915 PS in Venlo. De excursie is gratis en duurt circa 2 uur. Stevig schoeisel is aan te bevelen. Aanmelden is verplicht voor deze excursie [vol=vol] via www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Kan je dat eten dan? 
Al wandelend door de natuur op de Groote Heide in Venlo kunnen de wandelaars kennis maken met veel kruiden. De deelnemers zien de planten in hun natuurlijke omgeving en leren bijzondere kenmerken en gebruiken van de kruiden op een leuke manier kennen.
Veel van wat wij tegenwoordig zien als onkruid, ongewenst kruid, is eetbaar en meestal nog erg smakelijk ook. Andere planten kunnen echter weer giftig zijn en weer anderen vormen de basis voor onze huidige medicijnen.

Zo heeft de wilgenbast ontstekingswerende en pijnstillende eigenschappen, een middel waar aspirine uit is ontstaan. De blaadjes van duizendblad bijvoorbeeld kunnen rechtstreeks gebruikt worden om op wondjes of huiduitslag te leggen.
De madeliefknopjes hebben een heerlijke nootachtige smaak en van de paardenbloem is de hele plant eetbaar en zijn blad en bloemen rijk aan vitaminen A en C. Wilde marjolein is een meerjarige kruidachtige plant die vooral in de Griekse Italiaanse en Spaanse keuken wordt gebruikt. De nectar van deze plant heeft een suikergehalte van 76% hier komen veel insectensoorten en vlinders op af.

Iedereen is van harte welkom om deze middag meer te leren over kruiden in de natuur.

 

Reacties

Cookieinstellingen