Vandaag is het ‘Dag van de verpleging’ – Een ❤️ voor alle zorgtoppers!

Foto: © Blond Amsterdam.

De Dag van de Verpleging (Engels: International Nurses Day) ook bekend als ‘Dag van de Zorg’. Op 12 mei 2022 – de verjaardag van Florence Nightingale – is het de ‘Internationale Dag van de Verpleging’ (International Nurses Day).

Over de hele wereld is er op deze dag bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg.

In 1953 had Dorothy Sutherland, een medewerkster van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid aan de toenmalige president voorgesteld om een “verpleegstersdag” uit te roepen; hij verwierp dat idee. In januari 1974 werd de geboortedatum van Nightingale gekozen om deze speciale dag te vieren.

Donderdag 12 mei 2022 – dag van de verpleging
De enorme inzet en bevlogenheid waarmee verpleegkundigen & verzorgenden hun werk uitoefenen is bewonderenswaardig en zij verdienen hiervoor veel waardering. Een lief gebaar een vriendelijke lach zijn allemaal kleine bedankjes die ze iedere dag verdienen (en gelukkig ook ontvangen) van patiënt en cliënt. De dag van de verpleging is bij uitstek een dag om ze eens flink in het zonnetje te zetten. Wanneer is de dag van de verpleging & zorg? Het antwoord daarop is ieder jaar op 12 mei.

Waarom een dag van de verpleging?
Met als doel: “anderen beter maken” of “voor hulpbehoevenden zorgen” geven VERPLEEGKUNDIGEN, VERZORGENDEN, HELPENDEN en andere zorgprofessionals, dag en nacht de volle inzet aan dit werk. Het moet alleen al een enorme uitdaging zijn om alle patiënten (op verschillende kamers), hun medicijnen & hun verpleegplannen gestroomlijnd te laten verlopen. Daarbij voor iedereen een persoonlijke benadering & aandacht te hebben, oog te hebben voor detail en ook nog de volle dienst alert te zijn.

Op één dag kunnen geluk & intens verdriet elkaar razendsnel afwisselen waarbij direct een beroep gedaan wordt op zowel het empathisch vermogen als emotionele stabiliteit. Dit is alles is enkel mogelijk met enorme toewijding, vakkennis en fysiek uithoudingsvermogen! In vele zorginstellingen zijn er op en rond 12 mei kleine en grote activiteiten. Verpleegkundigen en ook verzorgende laten daarmee zien wat hun waarde is voor de gezondheidszorg. De dag staat in het teken van verbetering van de kwaliteit van zorg en versterking van de beroepstrots.

Florance Nightingale (1820-1910)
Florance Nightingale was een Britse verpleegster, pionier en grondlegger van de moderne verpleging.
Tegenwoordig wordt haar naam genoemd in verband met de modernisering van de verpleegkunde. Om het thuisfront op de hoogte te houden van de aard en omvang van de stroom gewonden tijdens de oorlog, ontwikkelde de ook in wiskunde en statistiek zeer onderlegde Florence Nightingale, een eenvoudig diagram om deze gegevens aan leken te kunnen presenteren en ze was daarmee de uitvindster van het taartdiagram. Na terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen, de eerste opleiding op dit gebied. Hiermee is de basis gelegd van de huidige verpleegkundige opleidingen.

In 1907 kreeg Florence als eerste vrouw de Order of Merit, een hoge koninklijke onderscheiding. Drie jaar later overleed ze, toen 90 jaar oud.

Reacties

Cookieinstellingen