Bestrijding van de eikenprocessierups in gemeente Venlo

Foto: © Gemeente Venlo.

De gemeente Venlo gaat de eikenprocessierups vanaf deze week weer preventief bestrijden. Dit doen ze bij bomen van de gemeente waar de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt. Denk hierbij aan drukbezochte plekken, zoals scholen, speelplekken, sportcomplexen en zorgcentra. De bomen worden twee keer preventief behandeld met een biologisch middel. Het werk wordt uitgevoerd door boomverzorgingsbedrijf Herman Vaessen.

Investeren biodiversiteit
Ook investeert de gemeente in het vergroten van de biodiversiteit door meer natuurlijk bermbeheer en het aanplanten van vaste planten. Dat is niet alleen mooier voor de omgeving, maar zorgt ook voor de groei van natuurlijke vijanden in de vorm van allerlei insecten.

Daarnaast hangen ze nestkastjes op. Hiermee willen ze de groei van de populatie kleinere vogels (mezen) stimuleren. In de afgelopen twee jaar hebben ze 250 nestkastjes opgehangen en ook dit jaar komen er weer een aantal bij! Ze hopen natuurlijk dat onze inwoners dit voorbeeld volgen en ook een nestkastje ophangen in hun eigen tuin. Zo krijgen we meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en wordt de overlast minder.

Weghalen nesten
In de periode van half mei tot en met juli leven de eikenprocessierupsen in groepen bijeen. Dan is de overlast door hun brandharen het grootst. Op de plekken waar de preventieve bestrijding niet voldoende gewerkt heeft, zullen de nesten van de eikenprocessierups op basis van meldingen verwijderd worden. Als je in jouw eigen tuin te maken hebt met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in.

Mate van overlast eikenprocessierups
De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups alleen op drukbezochte plekken in de openbare ruimte. Op andere locaties worden zoveel mogelijk ecologische maatregelen getroffen, maar het effect ervan is sterk natuur afhankelijk en daardoor elk jaar anders. Hierdoor zal het dan ook nooit mogelijk zijn om enige mate van overlast te voorkomen. Op minder drukke locaties worden bomen met nesten van de eikenprocessierups als waarschuwing met waarschuwingslint gemarkeerd.

Informatie en meldingen
Kijk op www.venlo.nl/eikenprocessierups voor meer informatie over de eikenprocessierups en wat je kunt doen bij klachten.

Reacties

Cookieinstellingen