Onderzoek: Limburg heeft hoogste scheidingspercentage

Foto: © Pixabay.

In 2021 was 10,1% van de volwassen Limburgers gescheiden. De provincie heeft hiermee samen met Flevoland het hoogste scheidingspercentage van Nederland. Wel zijn er grote verschillen per Limburgse gemeente. Zo heeft in Heerlen zelfs 13,9% van de volwassenen een echtscheiding achter de rug. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente scheidingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Limburg heeft – samen met Flevoland – het hoogste scheidingspercentage van Nederland. Het scheidingspercentage van 10,1% ligt veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 9,3%. Het scheidingspercentage is juist het laagst in Overijssel: 8,1% inwoners heeft hier een echtscheiding achter de rug.

In 2021 vonden er in Nederland 11,6% minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000. “Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Gemeentelijke uitschieters: Heerlen en Peel en Maas

Het aantal gescheiden inwoners verschilt sterk per gemeente. Naar verhouding wonen in Limburg de meeste gescheiden mensen in Heerlen. In deze gemeente is zelfs 13,9% van de inwoners gescheiden. Dit percentage is zó hoog, dat geen enkele gemeente in heel Nederland dit overschrijdt. De top 5 gemeenten in Limburg met het hoogste scheidingspercentage is:

  1. Heerlen (13,9% van de volwassenen is gescheiden)
  2. Kerkrade (12,8% van de volwassenen is gescheiden)
  3. Brunssum (12,5% van de volwassenen is gescheiden)
  4. Roermond (11,9% van de volwassenen is gescheiden)
  5. Sittard-Geleen (11,5% van de volwassenen is gescheiden)

In Venlo ligt dit percentage op 10,6 %

Aan de andere kant van het spectrum spant juist Peel en Maas de kroon. Deze gemeente heeft namelijk het laagste scheidingspercentage van Limburg: 6,7% van de inwoners.

Percentage gescheiden inwoners daalt in vier gemeenten
Het aandeel gescheiden inwoners daalde vorig jaar in vier Limburgse gemeenten. Ten opzichte van het jaar ervoor nam het scheidingspercentage af in Mook en Middelaar, Vaals, Landgraaf en Peel en Maas. In de overige 27 gemeenten nam het aandeel gescheiden inwoners juist toe. De sterkste stijging was in Leudal.

Kijk hier hoeveel mensen er zijn gescheiden in jouw gemeente.

Reacties

Cookieinstellingen