Extra kansen voor starters op Venlose woningmarkt

Foto: © Woonwenz.

Niet meer hoeven (over)bieden, geen concurrentie van beleggers en een zelfbewoningsplicht. Daarmee wil Woonwenz het voor particulieren gemakkelijker maken een betaalbare woning te kopen. Sinds dit jaar heeft de Venlose corporatie een nieuw verkoopbeleid. Niet de beste prijs, maar de beste kandidaat krijgt de woning. Melden zich meer goede kandidaten, dan wordt er geloot.

Koopwoningen
Woonwenz houdt zich als woningcorporatie vooral bezig met het bouwen, beheren en verhuren van (sociale) huurwoningen. Ieder jaar komen er nieuwe sociale huurwoningen bij. Toch worden er ook af en toe woningen uit de bestaande voorraad verkocht. Meestal zo’n 15 per jaar, 2% van het totaal aantal Woonwenz-woningen dat jaarlijks van bewoner wisselt. Dat zijn over het algemeen woningen in straten of complexen waar Woonwenz weinig bezit heeft of waar het bezit sterk versnipperd is. Als de huurder van zo’n woning verhuist, verkoopt Woonwenz de woning. Met die inkomsten kan de corporatie investeren in haar overige vastgoed en leningen aantrekken voor nieuwbouwprojecten.

Concurrentie
Met het nieuwe verkoopbeleid helpt Woonwenz mensen die een woning in het lagere segment kunnen kopen, maar steeds achter het net vissen. De woningen die binnen hun bereik liggen gaan vaak ver boven de vraagprijs weg of worden door beleggers opgekocht. Hierdoor blijven veel starters noodgedwongen thuis wonen. Ook huurders van sociale huurwoningen komen er moeilijk tussen. Zij blijven in hun sociale huurwoning zitten, terwijl ze liever zouden doorstromen naar een koopwoning. “Het mes snijdt dus aan twee kanten”, aldus Ingrid Keder, manager Wonen bij Woonwenz. “We helpen woningzoekenden die wat minder te besteden hebben, maar die graag willen en ook kunnen kopen. Tegelijkertijd stimuleren we doorstroming en zorgen we dat onze sociale voorraad beschikbaar blijft voor de mensen die niet kunnen kopen. Als corporatie hoeven we niet het onderste uit de kan. Wel hopen we op deze wijze een beetje beweging in de woningmarkt te krijgen. En wie weet volgen anderen ons voorbeeld.”

Voorwaarden
Woonwenz werkt voor de verkoop van haar woningen samen met Uiting Makelaars. Het beschikbaar aanbod van Woonwenz wordt door hen verkocht en komt onder andere op Funda te staan. Iedere woning krijgt een vaste koopprijs, nagenoeg gelijk aan de taxatiewaarde. Wel gelden er strenge voorwaarden. Enkel thuiswonende starters op de woningmarkt én kandidaten die een sociale huurwoning vrijmaken, mogen zich inschrijven. Ook mag het inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Ten minste 75% van de koopprijs moet via een hypotheek gefinancierd worden. Ook moet de kandidaat in principe 4 jaar lang in de woning blijven wonen én mag hij of zij de woning niet verhuren. Makelaar Dick Uiting “We hebben inmiddels de eerste woning van Woonwenz op deze wijze verkocht. Het bleek een succes. Meerdere geschikte kandidaten meldden zich. In plaats van een bod uit te brengen, werd er na de inschrijftermijn geloot. Heel anders dan nu gebruikelijk is, maar minstens zo spannend voor de kandidaten.”

Daar kan Rachel Jacobs over meepraten. Zij kocht de eerste woning die volgens het nieuwe beleid verkocht werd en mag zich binnenkort eigenaar van haar huis aan de Goethelaan in Blerick noemen. Rachel: “Ik woon nu nog thuis, maar was al ongeveer een jaar op zoek. Het aanbod is beperkt en ik was al verschillende keren overboden. Toen ik deze woning voorbij zag komen, was ik direct enthousiast. Al wist ik toen nog niet dat ik niet hoefde te bieden. Mijn ouders waren ervan overtuigd dat dit de beste kans was voor me. Zelf was ik sceptischer. Er moest tenslotte nog geloot worden. Groot was de opluchting toen Dick belde dat ik de ‘gewonnen’ had. Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan in mijn nieuwe huis.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen