Feeling Blue? 17 januari 2022 ‘Blue Monday’

Foto: © Nieuws.nl

Sinds 2005 bestaat de term ‘Blue Monday’, en wordt het te pas en onpas gebruikt. Zelfs winkeliers hebben ‘Blue Monday’, aanbiedingen.  Maar waar komt dit het eigenlijk vandaan?

Psycholoog Cliff Arnal
Een Britse psycholoog Cliff Arnal heeeft ‘Blue Moday’ bedacht. Het zou een wetenschappelijk verantwoorde formule zijn waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De term is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue”, ‘neerslachtig, somber, down of depri zijn’.

Het gevoel zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties nog ver weg zijn. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Kortom de meest deprimerende dag van het jaar.

17 januari 2022
‘Blue Monday’ valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, dus soms ook op de derde maandag van januari. In 2022 is dat dus 17 januari.

Rouw aan boord
De kleur blauw had vroeger in de scheepvaart met rouw te maken. Als een zeilschip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Bij het invaren van de thuishaven liet de bemanning door middel van een blauwe band en een blauwe vlag in de mast, weten dat ze in de rouw waren.

‘Blue Monday’ kan het best vertaald worden met ‘Depri Maandag’. ‘Blauwe Maandag’ dekt de lading niet en geeft verwarring met de uitdrukking iets ‘een blauwe maandag’ doen, waarmee wordt aangegeven dat iemand iets maar voor een korte periode onderneemt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen