Niet-essentiële winkels toch open zonder afspraak

Foto: © Pixabay.

Niet-essentiële winkels mogen toch tot 17.00 uur open zonder afspraak, melden Haagse bronnen. Er komt wel een beperking van het aantal mensen dat naar binnen mag en er gelden hygiëneregels en een mondkapjesplicht.

Horeca-ondernemers moeten nog wat langer geduld hebben, maar krijgen volgens ingewijden wel “perspectief op de korte termijn”. Het kabinet wil over tien dagen de situatie opnieuw beoordelen. Als er in die periode geen rare dingen gebeuren, mogen ook zij onder voorwaarden de deuren weer openen.

Winkeliers positief
Winkeliers vinden het heropenen van winkels zonder afspraak, zoals het kabinet dat nu lijkt te willen aankondigen “heel erg positief nieuws”. Dat laat winkeliersorganisatie INretail weten. Wel roept INretail ondernemers op zich aan de regels te houden. “Er zijn ludieke acties aangekondigd, maar als we om 17.00 uur zouden moeten sluiten, dan moeten ze ook echt niet tot half zes openblijven”, aldus een woordvoerder.

Horeca nog even geduld; Bioloog vóór avondlockdown in horeca 
De horeca in Nederland kan gewoon open als cafés en restaurants elke dag om 17.00 uur de deuren sluiten. Het is dan wel belangrijk dat het kabinet de andere coronamaatregelen voorzichtig versoepelt en dat mensen veel testen en zich extra beschermen met mondkapjes, zegt Bert Mulder, arts-microbioloog van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Met zulke versoepelingen gaat het volgens Mulder vooral om de “optelsom van contacten tussen mensen”. Een avondlockdown van de horeca kan helpen die contacten in toom te houden. Hij begrijpt met de huidige ziekenhuiscijfers het advies van het Outbreak Management Team (OMT), maar hoopt ook dat er veel meer aandacht komt voor mondmaskers en testen. Volgens de uitgelekte kabinetsplannen blijft de horeca voorlopig nog dicht, maar in reactie openen sommige kroegen en restaurants toch hun deuren.

Dit is een bericht van het ANP/nieuws.nl. Daadwerkelijke versoepelingen worden om 19.00 uur besproken in de persconferentie. 

Reacties

Cookieinstellingen