Wat doe je met je (oude) kerstboom?

Foto: © Pixabay.

De kerstboom kan weer de deur uit. Hoewel sommige boombezitters de kerstboom al tussen Kerst en Oudejaarsdag wegdoen, laat een groot deel van Nederland de boom tot een paar dagen na Nieuwjaarsdag staan. Een ongeschreven regel is dat de boom na Driekoningen weg moet, en dat valt dit jaar op 6 januari. 

Wat doe je met je oude kerstboom
Het opruimen van een neppe kerstboom is vrij simpel. Je tuigt de kerstboom af en haalt vervolgens de boom uit elkaar. Heb je de originele doos nog, dan kun je alle onderdelen gewoon weer netjes terug in de doos stoppen. Heb je dit niet, dan voldoen andere dozen of opbergkisten natuurlijk ook. Het is handig om alle onderdelen in een doos te bewaren, zo is de kans dat je onderdelen kwijtraakt klein.

Oplaten halen of wegbrengen naar de gemeente/inzamelpunt
In veel gemeentes is er een inzamelpunt voor oude kerstbomen. Tijdens speciale kerstboomacties kun je je oude kerstboom naar zo’n punt brengen, waar deze versnipperd wordt. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat er oude kerstbomen op straat worden gedumpt. In sommige gemeenten kan de boom op een ‘inzameldag’ voor aan de straat gelegd worden, verenigingen uit de gemeenten halen de bomen dan op.

Kerstboom herplanten
Heb je een boom met kluit, dan kan je hem gewoon weer in je achtertuin zetten. Je kan de boom herplanten en volgend jaar opnieuw gebruiken. Tip! Als je de ruimte hebt, zet hem dan in je voortuin. Zo kun je hem op het eind van het jaar opnieuw versieren met buitenverlichting.

Hou wel rekening met onderstaande puntjes

  • Laat de boom eerst wennen aan de buitentemperatuur door hem met pot enkele dagen in de garage of berging te zetten.
  • Graaf het gat dubbel zo breed en dubbel zo diep als de kluit. Een vierkant gat is nog beter. Vul het gedeeltelijk met bodemverbeteraar.
  • Geef de boom meteen voldoende water en in het voorjaar wat meststof.

Kerstboom recyclen
Het hout van de boom kan je goed gebruiken als brandhout voor de vuur korf. Binnen in de open haard gooien is uit den boze. Om brandgevaar tegen te gaan, laat je de boom eerst opdrogen. Hars kan namelijk voor vonken en oplaaiend vuur zorgen. Daarna kun je het overgebleven hout in stukken kappen en veilig opbranden. Tip: gooi de asresten uit de tuinhaard niet weg maar strooi ze uit over je tuin. Ze bevatten voedingsstoffen als kalium en kalk.

Mocht je heel fanatiek zijn, dat zou je van de naalden sparrenbier kunnen brouwen.

Vogelvoederboom
Laat de kerstboom buiten verder stralen als voederplaats voor de vogels. Versier de takken met vetbollen en rijg slingers van doppinda’s. De boom (zonder wortels) sterft in de tuin langzaam af en kun je daarna verder recyclen in je tuin.

Heb jij nog tips? Deel ze met ons! 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen