OMT adviseert langere kerstvakantie; OMT ziet óók moeilijkheden

Foto: © Pixabay.

De kerstvakantie een week eerder laten ingaan voor basisscholen is volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) de “minst slechte oplossing” voor het onderwijs om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Bestuurder Thijs Roovers vindt de bezwaren die het kabinet daartegen heeft “niet overtuigend” en pleit ervoor het advies van het Outbreak Management Team (OMT) te volgen. 

“Om besmettingen tijdens de kerstdagen te voorkomen kan het nuttig zijn om de schoolvakanties met een week te vervroegen.” Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in zijn laatste advies aan het kabinet. Kan werken, zeggen experts. Maar er wordt ook gewaarschuwd: opa en oma moeten de opvang in die week vooral niet verzorgen.

Door de kerstvakantie te vervroegen hoopt het OMT dat kinderen meer in de ‘eigen gezinsbubbel’ blijven. Op die manier zou er in de periode tussen de sluiting van de scholen en de kerst minder kans zijn op besmettingen. Maar het OMT ziet ook moeilijkheden, namelijk de opvang van de kinderen. “Die opvang zou dan natuurlijk niet bij de grootouders gelegd moeten worden.”

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voert in een brief bij het jongste advies diverse bezwaren aan tegen een vroegere kerstvakantie. “Een week meer vakantie, is een week minder school en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk.” Ook wijst hij erop dat een deel van de kinderen “toch opgevangen zal moeten worden, omdat ouders moeten werken”. En kinderen zullen “mogelijk uitstapjes gaan maken en daar met andere kinderen in contact komen”, wat ook weer leidt tot besmettingsgevaar.

Roovers vult aan dat in het onderwijs grote problemen spelen door coronabesmettingen. Hij ziet “een onwerkbare situatie” op scholen ontstaan. Veel leerkrachten en leerlingen zitten al thuis, hetzij doordat ze besmet zijn of doordat ze in quarantaine moeten. Vervanging is vaak niet beschikbaar door het lerarentekort. Bovendien, zegt Roovers, is de sector “al anderhalf jaar een sprint aan het trekken”. Een pas op de plaats is daarom welkom, vindt hij. “Iedereen is echt op.”

Het steekt de bond ook dat niet is geluisterd naar eerdere pleidooien, bijvoorbeeld om leerkrachten met voorrang een boosterprik te laten halen. “Ook de ventilatie op scholen is nog steeds niet op orde.”

 © Dit is een bericht van onze landelijke pagina Nieuws.nl/ANP. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen