Wintertijd gaat vannacht in: De klok een uur achteruit

Foto: ©Pixabay.

In de nacht van zaterdag op zondag begint weer de wintertijd en zetten we om 3.00 uur de klok een uur achteruit.

Wintertijd

De wintertijd is de standaardtijd. Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt het rond kwart voor negen licht en gaat de zon rond half vijf onder. Eind maart wordt in alle EU-landen de klok een uur vooruit gezet. Op 21 juni wordt het rond half zes licht en gaat de zon rond tien uur onder. Die zogenoemde zomertijd is ingesteld om de uren dat het licht is in de zomermaanden beter overeen te laten komen met de uren dat mensen wakker zijn. Zo zou het elektriciteit besparen, omdat het ’s avonds een uur langer licht blijft.

Verstoren biologische klok

Een permanente wintertijd zorgt voor gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten en een goed afweersysteem aldus de volksgezondheid.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd (standaardtijd) het beste is voor de volksgezondheid. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen, wat niet voor iedereen makkelijk is. Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.

De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor het 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

De biologische klok is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, een goede slaapduur en voor het gevoel fit te zijn overdag. Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem. Als we een continue wintertijd aanhouden vertraagt de biologische klok minder en hebben Nederlanders een beter slaapritme ten opzichte van hun werk- en schooltijden.

Bron: Nieuws.NL / ANP

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen