Week van de Eenzaamheid 2021: Kennismaking Kreatieve Kom Erbij Dag

Foto: © Dave Böskes.

Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid (30 september tot en met 7 oktober 2021) organiseert José van Erp als burger een Kennismaking ‘Kreatieve Kom-Erbij-Dag’. De activiteit staat open voor alle inwoners van Venlo en omgeving. Het weekend van 2 én 3 oktober wordt een gezellig ontmoetingmoment en bij uitstek een gelegenheid om nieuwe mensen te begroeten. De aandacht gaat uit naar iedereen die wat eenzame gevoelens kent en wenst te verbinden.

Positieve actie
Als ervaringsdeskundige was ik in 2017 een van de gezichten naar buiten (Coalitie Erbij) en stond in een interview mijn kwetsbare verhaal hoe ik na een auto-ongeluk, chronische ziekte en meer mijn eenzaam leven weer wist op te pakken. In 2018 organiseerde ik, op eigen titel, in mijn achtertuin een
speciale laagdrempelige en huiselijke KomErBijDag voor eenzame Jongeren. Door middel van sponsoring werd dit een hartverwarmende en verbindende zaterdag. In 2019 stond mijn belevenisverhaal (maatjesproject) op de website van Humanitas. Dit jaar organiseer ik een Kennismaking Kreatieve Kom-Erbij-Dag en is de aftrap van mijn nieuw initiatief: het brengen van sfeerlichtjes, mogelijk gemaakt door de Gemeente Venlo met als motto: Vanoet mien hert, met mien hert, veur ‘Venlo Mien Hert’. Daarnaast zijn mijn 65 kunstwerkjes, gemaakt met de Paint Pouring- techniek via een digitale expositie te bezichtigen en kunnen bezoekers zich inschrijven voor de komende workshops genieten van Acryl gieten (canvasdoek of waxinelichthouders).

Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. Eenzaamheid is een taboe-onderwerp. Ik wil dit, zeker na de coronatijd, samen doorbreken ! Kunst en cultuur dragen bij aan het vergroten van welbevinden en de kwaliteit van leven. Kunst spreekt de taal van de emotie, raakt de harten van mensen, verbindt en nodigt uit tot verandering. Meedoen, sociale contacten en zingeving, ontplooiing en bezieling behorende bij het gedachtengoed van ‘Positieve Gezondheid’. Na diepe dalen leef ik nu een bezield leven en dat wens ik graag uit en over te dragen !

Samen tegen eenzaamheid
Op zaterdag én zondag van 13.30 – 16.30 uur staat de deur open op de Ferdinand Bolstraat 6 in Venlo in het mooie pand van Humanitas. Een weekend in het teken van verbreden, verdiepen en verduurzamen van sociale contacten. Een gezamenlijke ontmoetingsplaats waar je nieuwe en
bestaande relaties kunt versterken. Er staat koffie en thee voor de bezoekers klaar. Een tafel is omgetoverd tot een mini-doe moment sfeerlichtjes pouren om samen de cirkel van verbinding te maken. De 65 kunstwerkjes door José van Erp gemaakt tijdens de lockdown zijn te aanschouwen via een digitale expositie. De intentie is deze te gaan verkopen en de opbrengst t.z.t. te gaan doneren aan een goed doel.

Reacties

Cookieinstellingen