Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Venlo

Foto: © Pixabay.

Vanaf half juli 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Venlo. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. 

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee

Uitnodiging komt tijdelijk later

Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Als de COVID-19-maatregelen voorbij, kunnen we onze cliënten op termijn weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Venlo
Vrouwen uit Venlo met de postcodes 5911 tot en met 5916 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is vanaf half juli 2021 tot en met eind november 2021 te vinden in het centrum aan het Monseigneur Nolensplein, 5911 GG. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Blerick.

Resultaten onderzoek
Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Venlo 76,56 %. Dit betekent dat er 8.526 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 153 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek in verband met een ontdekte afwijking in één van de borsten.

Meer informatie

Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 340. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.

Reacties

Cookieinstellingen