Venlo stimuleert parttime werk vanuit de bijstand

Foto: Persfoto via © Gemeente Venlo.

Voor mensen in de bijstand zijn per 1 juni jl. enkele regels aangepast. Het gaat om de regels voor de zogenaamde “inkomensvrijlating op grond van de Participatiewet, IOAW en IOAZ”.  

Een inkomensvrijlating houdt in dat een deel van de inkomsten niet in mindering worden gebracht op de bijstandsuitkering. Met deze aanpassing wordt het makkelijker om vanuit de bijstand parttime te gaan werken.

“Parttime werk is een belangrijke stap richting de arbeidsmarkt,” stelt wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken, Werkgelegenheid). “Met deze aangepaste regels stimuleren we bijstandsgerechtigden om (parttime) aan het werk te gaan, hun talenten te ontdekken en mee te doen in onze maatschappij.”

Het is niet nodig om apart de inkomensvrijlating aan te vragen. Er zijn slechts een paar voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Een belangrijke voorwaarde is dat iemand al een jaar niet gewerkt heeft. Zodra de parttime inkomsten worden doorgegeven, wordt getoetst of aan de voorwaarden wordt voldaan. Als aan de voorwaarden voldaan is, wordt de vrijlating automatisch toegepast.

De inkomensvrijlating wordt standaard voor maximaal 6 maanden toegepast. Ouders met kinderen op de basisschool kunnen maximaal 3 jaar gebruiken kunnen maken van de regeling.

Reacties

Cookieinstellingen