Waarschuwingsartikel; Laat nooit kinderen en dieren achter in een warme auto

Foto: Kind in auto - Stockfoto Pixabay.

Zeker op de eerste warme dagen in het jaar zijn mensen nog niet zo oplettend op oververhitting. Helaas zijn ook dit jaar alweer de eerste melding binnen gekomen van dieren die zijn achtergelaten in een auto en een kind achterlaten in een snikhete auto, wie doet dat nou? Toch verschijnen er regelmatig van dit soort tragische berichten in de media. 

Kinderen;

Niet alleen op zomerse dagen
Een groot misverstand is dat dit soort situaties alleen voorkomen als het buiten heel warm is. Maar vergis je niet. Als het binnen in de auto ‘slechts’ 22 graden is, kan dat binnen 1 uur oplopen tot zo’n 44 graden als buiten de zon schijnt. Zelfs al na een half uur stijgt de temperatuur razendsnel naar 34-37 graden. Hoe hoger de buitentemperatuur is, hoe sneller het in de auto snikheet wordt. Zeker als de auto in de volle zon staat. Net zo snel als de temperatuur in de auto, stijgt ook de lichaamstemperatuur als er er geen afkoeling of luchtverplaatsing is in de auto is. Met andere woorden: je kind zit in een bloedhete oven.

Waarom zijn baby’s zo kwetsbaar?
Het lichaam van een baby reageert anders op hitte dan een volwassen lichaam. Dit komt omdat baby’s nog niet kunnen zweten en hierdoor nog niet in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur van een baby sneller. Als een lichaamstemperatuur de grens van 39 graden overschrijdt, spreken we van oververhitting (hyperthermie). 42 graden is zelfs al dodelijk. Bij deze temperatuur kunnen hersenen en organen niet meer goed functioneren.

Wat gebeurt er precies met het lichaam?
Zoals je in de (nagespeelde) video ziet, begint een kind (afhankelijk van zijn leeftijd) eerst te zweten. In eerste instantie reageert hij hier heel normaal op door te gaan huilen. Hij voelt zich immers niet fijn bij de situatie, ook omdat hij zelf niet uit de auto kan komen. Als het zweten gestopt is of het kind raakt door de warmte zo uitgeput, gaat het hart sneller kloppen en de ademhaling versnellen. Hij krijgt hoofdpijn, wordt misselijk en duizelig en raakt gedesoriënteerd. Ook is er kans op stuipen. Als gevolg van de oververhitting raakt het kind vervolgens bewusteloos. Voor voorbijgangers kan het dan net lijken alsof het kind slaapt, waardoor ze geen alarm slaan.

Veiligheidstips

Dit zijn goede tips om je bij de les te houden:

  • Leg altijd iets belangrijks op de achterbank. Denk bijvoorbeeld aan je handtas. Zo zie je altijd je kind zitten als je de auto verlaat om nog je tas te pakken.
  • Vraag of de crèche (of iemand anders die op je kind past) je wil bellen als je na een uur nog niet je kind hebt gebracht.
  • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.
  • Stap je even uit de auto om te bellen? Zorg dat je bij de auto blijft. Door de afleiding van het telefoontje kan het zo gebeuren dat je wegloopt en al snel een kwartier aan de telefoon hangt.

Eerste hulp
Zie je een kind alleen in een snikhete auto zitten? Twijfel dan geen moment en sla de ramen in en waarschuw meteen de hulpdiensten. Ga daarna met het kind in de schaduw zitten en geef hem water. Koel eveneens met water langzaam zijn lichaam af.

Deze video is gemaakt voor een campagne, als waarschuwing. De beelden zijn niet echt, maar wel heftig.

Dieren; 

Laat nooit je hond achter in de auto bij warm weer!
Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts.

Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Haal dan de hond eruit, overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar).

Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en volgens jou lijdt onder de omstandigheden? Waarschuw de eigenbaar. Lukt dit niet, bel dan de politie(0900 – 8844) of het landelijke meldnummer 144.

Hond in een warme auto? Actie!Download onze flyer voor meer informatie 

 

Waar moet je nog meer op letten?
Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt met de uitademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om extra rekening te houden met je hond tijdens hitte. Teveel zon en warmte kan bij een hond een coma en zelfs de dood veroorzaken.

Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden. Dit kan bij grote hitte leiden tot ernstige blaarvorming aan de poten.

Bron; Dierenbescherming, noheatstroke.org/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen