Weer tijd voor testen NL-Alert: niet schrikken om 12:00 uur

Foto: © NL Alert.

De overheid verzendt vandaag rond 12:00 uur weer een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Het NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat de omgeving waarschuwt en informeert bij noodsituaties.

U ontvangt het NL-Alert testbericht op uw mobiele telefoon, maar alleen wanneer deze opgeladen is én aanstaat. Mocht u oordopjes of een koptelefoon gebruiken, dan kan het bericht luid binnenkomen. NL-Alert wordt gebruikt bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties zoals een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden.

 

Bij een NL-Alert hoort een hard en doordringend alarmgeluid dat anders klinkt dan een normaal berichtje. U ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm. U hoeft hiervoor niets in te stellen: het alarm is gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend. U ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en op digitale reclameborden.

Alle zendmasten

De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden, afhankelijk van de plek van het incident maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. De gezamenlijke meldkamer van de politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. Zij zenden dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt:

  • De mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand;
  • U had tijdelijk geen bereik;
  • De mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Reacties