Wijk Q4 groeit en bloeit

Foto: Bloembakken in Q4.

Deze week is de wijk Q4 in Venlo weer een stuk groener geworden. Afgelopen dinsdag en woensdag zijn op meerdere plekken in de wijk plantenbakken geplaatst. Vanaf de Bolwaterstraat richting het Nolensplein tot aan de nieuwe parkeergarage Blok van Gendt. De plantenbakken zijn afkomstig van het voormalige Floriadeterrein.

Op 16 april hebben de initiatiefnemers Nicole Seuren en Maartje Boonen samen met wethouder Marij Pollux de laatste beplanting aangebracht. Samen met de gemeente Venlo, bewoners en ondernemers geven deze ‘Floriade’-bloembakken de metamorfose van wijk Q4, die inmiddels volop bezig is, op deze manier nog verder kleur.

Samenwerking
In de ontwikkeling van de wijk ontstaan in de gesprekken met de gemeente en buurt vaak goede ideeën. Om ideeën ook tot uitvoering te brengen, hebben Maartje en Nicole een bijdrage uit het SAM-fonds (Sam staat voor: Stad van Actieve Mensen) aangevraagd. Dit is een gemeentelijke subsidie met als doel om goede ideeën voor wijken, buurten of straten uit te voeren. Hun aanvraag werd goedgekeurd.

“Dankzij het fonds en door een goede samenwerking met Pieter van Rijdt en Hans Grubben van de gemeente Venlo is deze verdere vergroening in Q4 gerealiseerd. De handschoen zelf oppakken is vaak de beste oplossing om iets te realiseren. Extra groen in de wijk is een wens van de bewoners. De gemeente Venlo gaf aan dat we het beste zelf iets konden organiseren om vooral de saamhorigheid en betrokkenheid in de wijk te verbeteren.”, geeft Maartje aan.

Nicole vult haar aan: “Inmiddels is een samenwerking ontstaan waar iedereen baat bij heeft. Zowel de wijk, als de gemeente. Er zijn al veel positieve ontwikkelingen in gang gezet. Niet alleen voor de mensen van Q4 zelf, maar ook voor (koop)toeristen en andere bezoekers. Op momenten dat het nodig is, helpt de gemeente ons en zet ze de puntjes op de ‘i’. En nu staan we hier samen aan het Mgr. Nolensplein. Een mooie start en afronding, met de prachtige bloembakken en geveltuintjes die binnenkort gaan bloeien.”

Hans Grubben, rayonleider team Buitendienst van de gemeente Venlo: “Nadat ik had gehoord van de SAM-aanvraag voor meer groen in de wijk en rondom het Nolensplein, moest ik meteen denken aan een suggestie die een leverancier eerder had gedaan. In hun opslag stonden nog elf cortenstalen plantenbakken die op de Floriade in Venlo hebben gestaan. In overleg met Nicole en Maartje heb ik deze plantenbakken kunnen overnemen waarmee we het hele plan konden realiseren. Want de kosten voor de ideeën die ze eerder in de SAM-aanvraag hadden opgenomen waren eigenlijk hoger dan het beschikbare budget. Met Nicole en Maartje is daarop afgesproken dat zij de beplantingsplannen zouden verzorgen en dat ik via mijn contacten de inkoop zou doen. Hierdoor hebben we alles netjes binnen het beschikbare budget kunnen houden én toch alle groenwensen kunnen realiseren. Ook de gevelbeplanting waar we in eerste instantie voor maar zes stuks geld hadden. Nu hebben we ze allemaal (20 stuks) kunnen aanleggen. Wat me het meeste is bijgebleven van deze samenwerking is het enthousiasme van de dames, en de hoeveelheid appjes die ik met Nicole heb uitgewisseld. Ik ben trots op het resultaat dat we met deze samenwerking voor elkaar hebben gekregen: een groen en bloeiend Q4!”

Meer groen in Q4
Een jaar geleden heeft wethouder Marij Pollux tijdens een bijeenkomst met de initiatiefnemers en bewoners een start gemaakt met de vergroening van wijk Q4. Wethouder Marij Pollux: “Prachtig om te zien hoe samen met de bewoners invulling wordt gegeven aan meer groen in de wijk Q4. Groen brengt niet alleen meer kleur en vrolijkheid in de wijk, maar heeft ook tal van andere voordelen: meer groen is goed voor de gezondheid, brengt verkoeling tijdens de warme zomerdagen en zorgt voor een leefbare en gezondere omgeving.” Het werkt aanstekelijk en inmiddels komen steeds meer van dergelijke plannen letterlijk tot leven.” Zo zijn door IVN diverse vogelhuisjes en andere vormen van groen in de wijk geplaatst. De bewoners en ondernemers zullen samen met bewoners van Daelzicht deze natuur in Q4 gaan verzorgen.

Reacties