Mondkapjes een ergernis op straat; Gooi ze in de prullenbak!

Foto: © Pixabay.

Gooi mondkapjes en wegwerphandschoenen op de juiste manier weg. Deze horen in de grijze restafvalzak of in de prullenbak. Gooi ze niet op straat of bij het plastic afval.

De blauwe ‘wegwerpkapjes’ worden vaak achteloos gedumpt en leiden tot ergernis op straat.

Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Bijvoorbeeld in een winkel, het gemeentehuis of op het station.

Milieuvervuiling 
Het grootste probleem van de rondslingerende mondkapjes is de schade die de beschermingsmiddelen toebrengen aan de natuur. De wegwerpvariant is voor een deel gemaakt van polypropeen, een vrijwel onafbreekbaar plastic. Afgezien van de milieuvervuiling leveren de zwerfkapjes ook risico op infectie op, aldus Nederland Schoon-directeur Helene van Zutphen. ,,Als kinderen het kapje bijvoorbeeld nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden.’’

Verstikkingsgevaar voor vogels
Rondzwervende mondkapjes zijn een potentieel gevaar voor dieren. Die kunnen verstrikt raken in de touwtjes en elastiekjes, zo waarschuwde de dierenambulance onlangs op sociale media. ,,We hebben daar in de praktijk nog geen meldingen van gehad”, zegt Marc Scheurkogel, medewerker bij de Vogelbescherming. Toch zijn het ‘potentiële risico’s’ als mensen achteloos hun mondkapje op straat of in de natuur weggooien.

Zelf mondkapjes maken
Je kunt ook zelf niet-medische mondkapjes maken, dat bespaart afval. Kijk op de website van Rijksoverheid voor de instructies.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen