Geen uitspraak over avondklok; gevolgen nog onduidelijk

Foto: © Pixabay.

Viruswaarheid heeft dinsdag de rechter gewraakt over het kort geding rond de avondklok. Daarom kon er geen uitspraak worden gedaan.

De zaak over het al dan niet handhaven van de avondklok was dinsdagmiddag kort na 16.00 uur begonnen, maar kon vrijwel direct weer geschorst worden. Hoe het nu verder gaat, is onduidelijk.

De rechter besloot eerder dinsdag in kort geding dat de avondklok van tafel moet, de overheid ging daar direct tegen in het verweer. In een zogeheten schorsingsincident vraagt de overheid aan de rechter de avondklok te handhaven tot er een hoger beroep in de zaak is geweest. Dat zou volgens de planning aanstaande vrijdag dienen. Het is de vraag of de wraking die planning op losse schroeven zet.

Streep door avondklok
De rechtbank haalde dinsdag een streep door de omstreden avondklok in een door protestgroep Viruswaarheid aangespannen kort geding.

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht, “zoals het geval is bij een dijkdoorbraak”.

Het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) dachten namelijk al enige tijd na over de avondklok. Ook het feit dat er tijd voor een spoeddebat in de Tweede Kamer was, “maakt duidelijk dat van een daadwerkelijke spoedsituatie in dit geval geen sprake was”.

Schorsen
Omdat de overheid wil dat de avondklok gehandhaafd blijft tot er een hoger beroep is geweest, vroeg de Nederlandse staat aan het gerechtshof om de uitspraak van de rechter te schorsen. Dat wil zeggen dat de Staat wil dat de avondklok gehandhaafd blijft, totdat het Haagse gerechtshof een definitieve beslissing neemt over de vraag of de avondklok buiten werking gesteld moet worden.

Het hoger beroep dient vrijdag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen