ANWB ‘ga niet de weg op’ – KNMI geeft code oranje voor zondag

Foto: © Pixabay.

Het KNMI geeft de zogeheten code oranje af voor zondag in bijna het hele land met uitzondering van het noorden vanwege hevige sneeuwval. De waarschuwing voor extreem weer geldt vanaf 00.00 uur zondag, aldus een woordvoerster.

Zaterdagavond bereikt een neerslaggebied het zuiden. Al vrij snel gaat de regen in het zuiden en midden over in sneeuw, in het zuidoosten is eerst ook ijzel mogelijk. “De sneeuwval zal zich in de nacht naar zondag noordwaarts uitbreiden. Zondag overdag houdt de sneeuwval aan, in totaal valt er op veel plaatsen 5-10 cm. In combinatie met een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht, waardoor de sneeuw kan opwaaien en er sneeuwduinen ontstaan.”

In het noorden valt zondag minder sneeuw, maar komen er zware windstoten voor van 75-90 kilometer per uur.

Code oranje betekent formeel: Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Zondag niet de weg op
De ANWB raadt weggebruikers af zondag de weg op te gaan. Het wordt waarschijnlijk extreem weer die dag, met veel sneeuwval. Volgens het KNMI waait er een stevige oostenwind en is er sprake van een sneeuwjacht, waardoor de sneeuw kan opwaaien en er sneeuwduinen ontstaan.

Ook kan het in vrijwel het hele land spekglad worden op de weg. “Ga zondag niet de weg op als het niet strikt noodzakelijk is”, aldus de ANWB.

Dit artikel komt van onze landelijke site; nieuws.nl/ANP.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen