Woonwenz een jaar vóór de deadline al op energielabel B

Foto: © Woonwenz deelt gebak uit.

Ruim 27 miljoen euro investeerde woningcorporatie Woonwenz de afgelopen 6 jaar in het verduurzamen van zo’n 4.000 woningen in de regio Venlo. Dat zijn zo’n 11.000 zonnepanelen, vele vierkante meters aan isolatiemateriaal en duizenden nieuwe HR-ketels, energiezuinige ventilatiesystemen en kozijnen met HR++ isolatieglas. Met resultaat: Eind 2020 bereikte Woonwenz een mooie mijlpaal. Haar woningbezit heeft gemiddeld een energielabel B.

Energieakkoord
Met het behalen van het label B voldoet Woonwenz ruim één jaar voor de deadline al aan de afspraak
uit het Energieakkoord van 2012. In dit akkoord sprak de corporatiesector met de overheid af dat in
2021 de corporatiewoningen gemiddeld een energielabel B hebben. Dit is erg ambitieus. De
koopwoningen in Nederland hebben bijvoorbeeld samen gemiddeld net een (krap) C-label. Het is dus
ook niet vreemd dat nog maar een klein deel van de corporaties al voldoet aan de afspraak.
Verrassing voor Belfeldse bewoners

Woonwenz wil het behalen van het gemiddeld energielabel B dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Gisteren werden 82 bewoners van de Leigraaf en Zandstraat e.o. in Belfeld verrast met een doos gebakjes. Diverse medewerkers, waaronder directeur-bestuurder Frank van Engelen, brachten de doosjes zelf huis aan huis rond. Woonwenz is momenteel bezig deze woningen te verduurzamen. De woningen krijgen onder andere nieuwe daken met zonnepanelen en worden extra geïsoleerd.

Zonder huurverhoging
Bijzonder is, dat Woonwenz ervoor kiest om al haar energiebesparende maatregelen zonder huurverhoging voor de zittende huurder uit te voeren. De meeste corporaties koppelen een huurverhoging aan bijvoorbeeld het leggen van zonnepanelen. Woonwenz doet dit bewust niet. Zo profiteert de huurder maximaal van de maatregelen en houdt hij ook daadwerkelijk geld over.

Verbruiksgedrag
De besparing die bewoners bereiken, moet hen stimuleren om zelf ook aan de slag te gaan om stroom-, gas- en waterverbruik te verminderen. Het eigen gedrag van de huurder heeft namelijk de meeste invloed op de energielasten. Daarom heeft Woonwenz diverse medewerkers opgeleid tot energiecoach. Huurders kunnen gratis een energieadviesgesprek in de eigen woning aanvragen.

Nog lang niet klaar
Het behalen van het energielabel B betekent overigens niet dat Woonwenz klaar is met verduurzamen. Tot en met 2022 staat er nog voor meer dan 14 miljoen aan ingrepen op de planning. Zo worden er bijvoorbeeld in amper 2 jaar tijd nog eens 12.000 zonnepanelen gelegd. Maar ook ná 2022 wacht de corporatie nog een grote opgave. Uiteindelijk moet het corporatiebezit in 2050 geheel CO2-neutraal zijn. Dat betekent nog meer zonnepanelen en extra isoleren, maar ook het grootschalige toepassen van warmtepompen en warmtenetten of zelfs het vervangen van vastgoed voor nieuwe woningen. ‘Klaar’, is de corporatie voorlopig dus nog lang niet

Reacties