Catshuisberaad; lockdown verlengd volgens ingewijden

Foto: © Pixabay.

Wat moet er gebeuren na 19 januari als de huidige lockdown afloopt? Die vraag stond vandaag centraal tijdens het Catshuisberaad waarin een deel van het kabinet heeft overlegt met deskundigen, onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel, over de coronaontwikkelingen.

Verlening lockdown
Waarschijnlijk wordt de lockdown verlengd. Een verlenging van een week of twee ligt dan voor de hand, zeggen ingewijden. Aanscherping van de maatregelen wordt ook niet uitgesloten. De besmettingscijfers zijn nog steeds veel te hoog, zei premier Mark Rutte vrijdag nog. Wel lijkt het aantal ziekenhuis- en ic-opnames wat af te vlakken. Ook in andere landen zoals Duitsland is de lockdown verlengd.

(Basis)scholen 
Ook scholen blijven na 18 januari vermoedelijk dicht, maar hoe lang is nog niet duidelijk. Het kabinet wacht nader onderzoek over het effect van de Britse coronamutatie op jonge kinderen af, zeggen Haagse bronnen na het beraad van ministers op het Catshuis eerder vandaag.

Het sluiten van scholen is een maatregel die het kabinet zwaar valt, omdat het grote maatschappelijke gevolgen heeft. Eerder keek het ministerie van Onderwijs, op aandringen van de Kamer, of de scholen toch niet voor 18 januari open konden. Maar wegens de hoge besmettingscijfers besloot het kabinet eind vorig jaar dit toch niet te doen. Nu de lockdown wordt verlengd, moeten scholen zelfs langer dicht blijven.

Voor middelbare scholen geldt dat ze tot het einde van de lockdown dicht blijven, maar basisscholen kunnen mogelijk wel eerder open. Het kabinet hoopt op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over de situatie op scholen. Op basis daarvan zal een besluit worden genomen.

Lockdown
Rutte en coronaminister Hugo De Jonge kondigden medio december een strenge lockdown voor vier weken af. Niet-essentiële winkels gingen dicht, scholen moesten hun deuren sluiten en online les geven en mensen werden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken.

Het tv-programma EenVandaag meldde vrijdag op basis van onderzoek onder ruim 25.000 mensen dat twee derde van de ondervraagden (65 procent) voor het verlengen van de huidige lockdown is. Precies een kwart van de ondervraagden is tegen verlenging.

Het kabinet maakt dinsdagavond op een persconferentie bekend hoe het na 19 januari verder gaat.

Dit is een landelijk artikel van onze hoofdpagina © Nieuws.nl/ANP.

Reacties