Rutte: niet hoopvol over wat kan na 19 januari

Foto: © Stilbeeld persconferentie.

Premier Mark Rutte is “niet erg hoopvol over wat kan na 19 januari”. Hij wil nog niet vooruitlopen op eventuele versoepelingen of juist een verlenging van de lockdown, maar “op dit moment blijven de cijfers natuurlijk hoog”, zei Rutte in debat met de Tweede Kamer. Het deskundigenteam OMT buigt zich vrijdag over de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen.

In principe wordt op 12 januari besproken of de lockdown, die zeker tot 19 januari loopt, langer zal gelden. Het gaat onder meer over de sluiting van winkels, openen van scholen en het maximum van twee personen die je thuis mag ontvangen. “We moeten echt het OMT-advies afwachten”, zegt Rutte.

Het blijft ook onzeker of kinderen over twee weken weer naar de basisschool en het voortgezet onderwijs kunnen. Volgens Rutte blijft het heropenen van scholen een “prioriteit” voor het kabinet, maar kan hij “echt niet beloven” dat scholen weer op 18 januari opengaan.

Er wordt ook door het OMT gekeken naar de gevolgen van de ‘Britse variant’ van het coronavirus voor scholen. Over de verspreiding daarvan op scholen is nog veel onduidelijk. Maar deze coronamutant treft kinderen mogelijk veel meer dan het ‘oude’ coronavirus.

Daarom wordt op verzoek van het OMT gekeken naar aanvullende maatregelen op scholen. Dat gebeurt in overleg met de koepelorganisaties van het basis en voortgezet onderwijs, de PO- en VO-Raad. Daarbij wordt onder meer gekeken naar spreiding van personen, reisbewegingen en de manier én tijd van lesgeven, aldus de premier.

Op vragen van verschillende partijen zegt Rutte dat het kabinet ook kijkt naar de effecten van maatregelen. Het RIVM zei dinsdag dat een duidelijk effect van de zware lockdown die op 14 december is aangekondigd, vooralsnog uitblijft. De effecten van maatregelen maatregel zijn nu eenmaal “niet altijd zichtbaar of te berekenen”, zegt Rutte hierover. Een aantal planbureaus kijkt ook naar de schade die bepaalde maatregelen toebrengen aan de samenleving, de mentale gezondheid van Nederlanders of de economie.

Dit is een artikel van onze landelijke pagina Nieuws.nl/ANP.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen