Resomeren na de dood straks ook bij mensen toegestaan

Foto: Sandro Volpe - aan Venlo Nieuws.

Het oplossen/versneld ontbinden van overleden personen in vloeistof, als alternatief voor begraven en cremeren, wordt binnenkort mogelijk. Deze nieuwe techniek, resomeren genoemd, wordt momenteel al bij dieren toegepast in Venlo (Blerick) daar is in maart dit jaar het allereerste uitvaartcentrum met de techniek van resomeren voor dieren in Europa geopend.

Door Marieke Jacobs

De Gezondheidsraad liet in mei al weten onder voorwaarden akkoord te kunnen gaan met het oplossen van doden in vloeistof, oftewel alkalische hydrolyse.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt het advies over. Ze komt volgend jaar met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken, schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer.

In een paar landen is alkalische hydrolyse al mogelijk. In Nederland is alleen begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap mogelijk.

De uitvaartbranche is positief over resomeren. “Volgens de branche bevordert de introductie van nieuwe initiatieven zoals alkalische hydrolyse de keuzevrijheid voor het kiezen van een passende vorm van lijkbezorging”, aldus de minister.

Na de alkalische hydrolyse blijven botten en een restvloeistof over. De botten kunnen net als na een crematie in een urn worden gedaan. Voor de restvloeistof wordt gedacht aan bijvoorbeeld een deel meegeven aan de nabestaanden, bemesting van akkers of vervaardiging van biogas.

Resomeren bij mensen
Sandro Volpe van Dierenuitvaartcentrum Venlo gaat als importeur van Aquamation de samenwerking aan met de uitvaartbranche. Zij gaan een resormeermachine – geschikt voor het resomeren van mensen – uit Amerika importeren van Bio Response Solutions, wens van Sandro Volpe is dat Rouwcentrum Venlo-Blerick wat gerund wordt door zijn partner en haar zus een van de eerste in de regio zal zijn waarbij het mogelijk is om voor de optie: resomeren te kiezen.

Meer informatie over resomeren in de gemeente Venlo
Rouwcentrum Venlo-Blerick
Ubroekweg Noord 15
5928 MT Venlo-Blerick
Tel: 06 – 42 43 14 54

Dierenuitvaartcentrum Venlo
Guido Gezellestraat 36
5921 TZ Venlo
Tel: 077-3030042

Reacties