Gebouwen kleuren paars voor Wereld Prematuren Dag

Foto: © WPD.

Wereldwijd wordt vandaag Wereld Prematuren Dag (WPD) gevierd. Belangrijke gebouwen kleuren paars: de mengkleur van de babykleuren roze en blauw. Met WPD wordt aandacht gevraagd voor te vroeg geboren baby’s en hun ouders.

Op 17 november, Wereld Prematurendag, wordt extra aandacht gevraagd voor de problemen rond een vroeggeboorte. Stichting Prematurendag richt haar aandacht met name op Nederland en België. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dit zijn zeshonderd kleuterklassen vol. Ongeveer 1.000 baby’s per jaar overlijden aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse vaak nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Een op de tien kinderen in Nederland worden te vroeg geboren, dat zijn er elke dag 48. Elke dag overlijden drie kinderen aan de gevolgen. Dit zijn cijfers van het CBS, die geen rekening houden met kinderen, die voor week 24 overlijden, de echte cijfers zijn dus nog negatiever. Dat betekent, dat er elke dag bijna 100 ouders (rekening houdend met meerlingen) couveuseouder worden, bijna 30.000 per jaar!!

Reacties