Meeste coronavirusdeeltjes aangetroffen in rioolwater Venray; Venlo op een derde plek

Foto: Pixabay.

In het rioolwater van Venray zijn de meeste coronavirusdeeltjes aangetroffen van Noord – Limburg. Meijel volgt op gepaste afstand. Venlo staat op de derde plaats met 745,47 miljard virusdeeltjes per 100.000 inwoners.

Op dit moment is er geen bewijs voor besmetting van mensen via ontlasting of rioolwater.

Venray staat met 1.362,74 miljard virusdeeltjes per 100.000 inwoners veruit bovenaan. Meijel volgt met 746,61 miljard virusdeeltjes per 100.00 inwoners. Dat blijkt uit de metingen van vorige week, die woensdag bekend zijn gemaakt op het coronadashboard van de rijksoverheid.

Corona uitbraak voorspellen
Het RIVM probeert door het berekenen van de virusdeeltjes per regio de corona-uitbraken te voorspellen. Uit de besmettingscijfers van afgelopen week bleek Venray het zwaarst was getroffen. Deze gemeente kende vorig week week relatief de meeste besmettingen (440 per 100.000 inwoners), dit komt overeen met coronadashboard cijfers.

Grote verschillen in noord- en zuid Limburg
In het Noord-Limburgse rioolwater werden gemiddeld 525,95 miljard virusdeeltjes per 100.000 inwoners gemeten. Dat is ruim het dubbele in vergelijking met Zuid-Limburg waar 253,72 miljard virusdeeltjes per 100.00 inwoners werden gemeten.

Meetpunten in Noord- Limburg
Noord-Limburg telt zeven meetpunten. Zo werden in Meijel 746,61 miljard virusdeeltjes per 100.000 inwoners gemeten. Venlo (745,47), Panheel (377,1), Weert (203,76), Gennep (200,45) en Roermond (45,51) volgen.

Virus in het riool
Het coronavirus komt met de ontlasting van mensen in het rioolwater terecht. Door het rioolwater te onderzoeken wil het RIVM de verspreiding van het virus vroegtijdig in kaart brengen.

Van een deel van de mensen die besmet zijn met het coronavirus zijn er deeltjes van het virus terug te vinden in de ontlasting. Via het toilet komen die in het riool terecht. Dat gebeurt vaak al eerder dan de personen klachten hebben, en dus ook al voordat ze zich laten testen. En ook diegenen die geen klachten hebben maar besmet zijn kunnen virus in hun ontlasting hebben. Door het rioolwater te onderzoeken kan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu trends herkennen en vroegtijdig zien waar het coronavirus aanwezig is.Heel exact zijn de meetresultaten niet: per meetpunt wordt een keer per week water onderzocht dat in 24 uur is verzameld meldt het RIVM.

Bron: Coronadashboard RIVM.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen