Kinderfeesten Venlo komt met nieuwe Piet

Foto: Grijze piet - ©Kinderfeesten Venlo.

De ‘zwarte’ Pieten in onze gemeente zullen voortaan grijs gaan worden, zo heeft Kinderfeesten Venlo op haar Facebookpagina bekend gemaakt. 

Kinderfeesten Venlo denkt hiermee voor een neutrale oplossing te hebben gekozen: de kleur grijs kan immers niet met een huidskleur vergeleken worden, maar de pieten blijven toch onherkenbaar

Overschaduwd door discussie
Al geruime tijd wordt het Sinterklaasfeest overschaduwd door de discussie over de traditionele Piet. De ene partij vindt de traditionele Piet niet meer van deze tijd en de andere partij ziet deze Piet als een kindervriend, die door donkere schmink onherkenbaar is.

Inmiddels neemt de discussie ons prachtige feest, traditie en onze maatschappij over. Met alle demonstraties en de duidelijke verhalen in het achterhoofd, waarbij mensen aangeven gekwetst te worden door de traditionele Piet, zijn een groot aantal Intocht Comités om tafel gegaan.

Grijze piet
“We hebben besloten om naast de aanpassingen die we al in voorgaande jaren hebben doorgevoerd een volgende stap te zetten. Gezamenlijk hebben we gekozen voor een Piet met een grijs gelaat. Uiterlijk bij de intocht van 2021 hebben we deze aanpassing allemaal doorgevoerd. Grijs zorgt ervoor dat onze pieten nog altijd de mythische onbekende personen zijn. Daarnaast is grijs een neutrale kleur, grijs heeft geen negatief imago. Belangrijk voor ons is dat grijs niet met een huidskleur vergeleken kan worden. Onze pieten zijn met niemand te associëren, het zijn de vrienden van Sinterklaas en wonen samen met hem in Spanje. De lippen krijgen geen kleur, of worden gekleurd in de kleur van het pietenpak. Vanaf het jaar 2021 passen we naast de veranderende kleur nog meer verschillende haarstijlen toe, om nog meer variatie in onze mythische vriend aan te brengen. “Aldus de gezamenlijke comités.

 

 

Reacties