Venlose Paul bouwt muziektelefoons voor dementerende ouderen

Foto: © Paul Frissen aan Venlo Nieuws.

Op 20 augustus 2020 was de eerste door Paul Frissen gebouwde Muzifoon een feit! Een prachtig concept, een oude KPN telefoon omgebouwd tot een waar muziekstuk voor dementerende en eenzame ouderen.

Paul Frissen uit Venlo werd maanden eerder al getriggerd om een muziektelefoon te bouwen. “Medio 2019 las ik, tijdens een dienstreis in een lokaal krantje ergens in Brabant, dat een zoon van ernstig demente moeder een “Wonderfoon”, zoals hij het apparaat noemde, had gebouwd. Hij was namelijk van beroep elektrotechnicus en toen hij bemerkte dat zijn moeder eigenlijk alleen nog maar reageerde op muziek uit haar jeugd kwam hij op het idee van de Wonderfoon. Zijn moeder bleek namelijk fysiek ook tot bijna niets meer in staat maar hij had ontdekt dat ze wel nog wist hoe ze een telefoontoestel met draaischijf moest gebruiken.”

Terug van zijn dienstreis werd Paul gewezen op een boek over het cognitieve geheugen van dementerende ouderen, daarin stond te lezen dat muziek het langst aanwezig blijft in het geheugen en dan met name muziek uit je jeugd. “Mijn dochter triggerde en zei: “Pap, waarom bouw jij niet zo’n ding voor bij ons in de instelling”? Het idee van mijn huidige Muzifoon was geboren. “vertelt Paul aan Venlo Nieuws.

Prototype
Paul heeft van huis uit elektronica- en computertechnologie gestudeerd en als hobby vind hij het heerlijk om nuttige gadgets te ontwerpen voor in en om zijn woning. Er gingen maanden voorbij totdat Paul in een lokale krant een advertentie zag staan van de “Wonderfoon” welke voor 165 Euro te koop aanboden werd. “Ik was verontwaardigd en boos tegelijk dat er dit soort woekerprijzen voor gevraagd werden. “Dit moest beter en veel goedkoper kunnen aldus Paul.  Zo ontstond de eerste muziek-telefoon van Paul, genaamd naar zijn dochter de “FlooriFoon”.

De FlooriFoon
Naast het bouwen van de FlooriFoon schreef Paul ook een handleiding met het software menu en “geheime” draaicodes. Het personeel kan zo wisselen tussen verschillende muziekboxen: Carnaval, Kerst, Klassiek. Het toestel is ingezet in Tegelen waar de dochter van Paul werkt en is na maanden gebruik nog altijd een groot succes laat Paul trots weten.

Paul heeft het toestel kosteloos aangeboden.

Corona
Doordat Paul zelf vakantie had en nu ouderen in tehuizen vanwege de corona weinig bezoek mogen ontvangen dacht hij vorige week: laat ik een eens een oproep plaatsen op Facebook. “Dat gaf mij een “wow” effect. Zoveel positieve reacties maar vooral ook lieve mensen die hun oude vertrouwde antieke T65 op zolder aan mij wilde schenken zodat ik het kan slopen en ombouwen tot de MuziFoon.”

Paul schaafde nog wat bij aan het ontwerp en software en ging op pad om de sponsor toestellen op te halen. Het ombouwen van één toestel kost Paul 5 uur. “Sorry schat”.

Inmiddels heeft Paul vier toestellen omgebouwd tot MuziFoon.

“Ik sponsor ze aan instellingen die werken met ernstig dementerende ouderen. Als ik de ouderen hoor meezingen en sinds tijden weer eens hartelijk hoor lachen en zich verbazen dan staat mijn soldeerbout alweer aan. “

 

Toestellen gevraagd
Paul, die zich geheel belangeloos inzet, zoekt nog T65 KPN draaischijf toestellen. Heb jij nog een toestel, dan verneemt Paul Frissen dat heel graag.  Je kan hem benaderen via zijn Facebookpagina.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen