Vanaf woensdag sigaretten uit het zicht in alle supermarkten

Foto: © Pixabay.

Supermarkten mogen vanaf woensdag 1 juli geen sigaretten en shag meer in het zicht hebben staan. Dit is een van de maatregelen om het roken in Nederland te ontmoedigen voor een rookvrije generatie in 2040.

Rookvrije generatie in 2040

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid samen met andere organisatie toe naar een rookvrije generatie in 2040. In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over onder andere de verpakkingen, de e-sigaret, het rookverbod en het reclameverbod.

Maatregelen en afspraken

In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen en afspraken om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Enkele maatregelen en afspraken zijn:

  • Verkooppunten
    Vanaf 1 juli 2020 worden onder andere sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht gehaald bij supermarkten. Voor andere verkooppunten geldt dat zij vanaf 1 januari 2021 te koop aangeboden tabaks- en rookwaren niet meer mogen tonen. Bestaande kleine tabaksspeciaalzaken en zaken die naast tabaks- en rookwaren uitsluitend dagbladen en loten verkopen zijn van het uitstalverbod uitgezonderd.
  • Verpakkingen
    Sigarettenpakjes krijgen per 1 juli 2020 allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur. De afschrikwekkende foto’s blijven op de pakjes staan. Voor sigaren en e-sigaretten worden ook regels opgesteld voor een standaardverpakking per 2022.
  • Accijns verhogen
    De Rijksoverheid heeft vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhoogd. De accijns van een pakje sigaretten met 20 stuks is daardoor  €1,- hoger. Om een overstap naar andere tabaksproducten te beperken, is ook voor andere producten zoals shag, volumetabak en heatsticks de accijns verhoogd. Voordat de prijs van een pakje verder verhoogd kan worden naar €10,- in 2023 vindt eerst een evaluatie plaats naar mogelijke grenseffecten.  Het doel van deze maatregel is roken te ontmoedigen.
  • Uitbreiding rookverbod
    Het rookverbod geldt per 1 oktober 2020 ook voor de e-sigaret met en zonder nicotine. En alle vormen van tabak die nu nog niet onder het rookverbod vallen.
  • Rookverbod schoolterreinen
    Vanaf augustus 2020 geldt er een rookverbod op schoolterreinen.
  • Rookvrije kinderboerderijen en kinderopvanglocaties
    Vanaf 2020 zijn alle kinderboerderijen en alle kinderopvanglocaties rookvrij.
  • Rookvrije speeltuinen en sportverenigingen
    Vanaf 2025 zijn alle speeltuinen en bijna alle sportverenigingen rookvrij.
  • Geen eigen risico stoppen-met-rokenprogramma’s
    Vanaf 2020 leggen zorgverzekeraars geen eigen risico meer op bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s
  • Rookvrije ziekenhuizen
    Vanaf 2025 zijn alle ziekenhuizen rookvrij.

Bron: Rijksoverheid.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen