Groene Straat in Belfeld

Foto: © Pixabay.

Wat is het project Groene Straat? Het staat voor anders werken op het gebied van vergroening in en rondom het huis. Belfeld is een groen dorp bij uitstek, met hoge ambities vanuit de inwoners. Hier ziet de gemeente dus kansen!

We krijgen steeds meer te maken met extreme warmte met flink wat wateroverlast. In Belfeld zijn we in de Prins Fredrikstraat, Montfortstraat en Bolenbergweg in gesprek om samen oplossingen te bedenken voor deze overlast. Het plan voor een Groene Straat maken we samen met de bewoners en de Dorpsraad Belfeld, want de bewoners kennen hun buurt het best.

Groen is meer dan mooie plantsoenen, bomen, minder bestrating en meer natuur. Zo neemt de biodiversiteit voor planten en dieren toe en ook de hoeveelheid natuurlijke schaduw binnen een straat. Minder bestrating zorgt ervoor dat regenwater lokaal wordt opgenomen, waardoor wateroverlast via het rioolsysteem wordt voorkomen. Wateroverlast beperken is in enkele straten in Belfeld noodzaak. Dit kunnen we oplossen met techniek, of juist een combinatie van techniek en ideeën van bewoners.

De Groene Straat gaat over aanpassingen in de openbare ruimte welke niet bij het trottoir stopt. Dit willen we doortrekken naar de voor- en achtertuinen van onze bewoners. Dit is pas écht een Groene Straat. Groen betekent ook maatregelen om energie en gasverbruik van woningen te verminderen, zoals bijvoorbeeld zelf energie opwekken of isoleren. Groen is ook dromen over het delen van materialen en auto’s om een nóg groter resultaat te behalen.

Samenwerken aan een leefbare groene straat
Het projectdoel is om dit alles te bereiken in samenwerking met bewoners van een straat. Samen nadenken over wat we in de openbare ruimte en op eigen perceel of woning kunnen doen. Maximaal en wederkerig samenwerken in een fase dat er nog geen plan is om onze wens te bereiken. De wens om het samen mooier te maken met als resultaat een leefbare Groene Straat. Een straat met groene woningen, een prettig lokaal klimaat en inwoners welke samenwerken om hun straat groen en leefbaar te houden.

Reacties