Vader in detentie; “Door coronamaatregelen zien de kinderen hun vader maandenlang niet’

Foto: © Privéfoto van Claudia. De kinderen Skype met hun vader.

Al sinds 14 maart mogen gevangenen vanwege het Covid-19 virus geen bezoek meer ontvangen maar enkel nog bellen of skypen. Het wegvallen van dit bezoekrecht begint gedetineerde, maar ook de achterblijvers, op te breken en leidt tot onrust.

Zo ondervindt ook de Venlose Claudia, die om privéredenen anoniem wenst te blijven. Haar kinderen, 2 en 4 jaar, hebben hun vader sinds februari niet meer gezien. ” Ik zal mijn baard maar laten staan, anders herkennen ze mij straks niet meer” grapte mijn ex-partner, verteld Claudia. “Maar eigenlijk is het helemaal niet grappig, de kinderen snappen er niks van. Het knuffelen en kussen van de telefoon – wanneer papa belt-  is bij ons ‘normaal’ geworden.”

De ex-partner van Claudia zit in de gevangenis van Roermond zijn straf uit. “Mijn ex-partner zit vast voor een delict, beroving van vrijheid is zijn straf! Maar door de coronamaatregelen worden achterblijvers óók keihard gestraft. Kleine kinderen die hun vader missen, ouders die een kind moeten missen, mensen die hun partner moeten missen. Hele gezinnen vallen door de maatregelen uit elkaar.” 

Skype
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn veel activiteiten in de gevangenis geschrapt en is bezoek niet welkom. Ook werd er een streep gezet door al het verlof en zijn alternatieven als Skypen met familie of advocaten niet altijd mogelijk door technische problemen. “De meiden hebben sinds Skype mogelijk is, pas twee keer met hun vader kunnen videobellen. Niet alleen technische problemen maar ook het aanvragen van een Skype-verzoek is lastig. Iedereen wil namelijk hun (ex) partner/geliefde spreken. Als je niet vroegtijdig een afspraak maakt is de Skype-lijst vol”  verteld Claudia aan Venlo Nieuws.

“Zelf hoef ik niet zo nodig bij mij ex op bezoek, maar voor de kinderen is regelmaat wel belangrijk. Minimaal één keer per maand ‘papa’ echt kunnen zien en hem even een knuffel geven. Mijn kinderen hebben hier niet om gevraagd! ” Of ze hun vader missen en dit echt merkbaar is, dat is lastig verteld Claudia. “Ze zijn te klein dit echt uit te spreken maar elke keer als de telefoon gaat roept de kleinste meteen ‘Papa papa’ ze zoeken dus wel echt contact met hem.”

Versoepeling maatregelen bezoek
Verspreiding van het coronavirus moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarom was het met ingang van 14 maart 2020 voor justitiabelen niet meer mogelijk om bezoek te ontvangen in justitiële inrichtingen. Met ingang van 2 juni wordt bezoek op kleine schaal mogelijk. In drie gevangenissen (PI Alphen aan den Rijn, PI Veenhuizen en PI Arnhem) start een proef met bezoek achter plexiglas. Gedetineerden mogen één uur per week één bezoeker ontvangen. In de overige gevangenissen vindt nu nog geen bezoek plaats. Vanaf 2 juni kunnen alle tbs-gestelden en jeugdigen op alle locaties gelimiteerd bezoek ontvangen achter plexiglas. Tbs-gestelden mogen één uur per week één bezoeker ontvangen. Voor jeugdigen is dit maximaal twee ouders/wettelijke vertegenwoordigers tegelijkertijd, één uur per week. Bezoek van reclassering, gemeenten en vrijwilligersorganisaties vindt voorlopig zoveel mogelijk digitaal plaats. Bezoek van advocaten was al mogelijk en blijft dat ook. (© DJI)

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen