Coronamaatregelingen binnenstad en stadsdeelcentra

Foto: © Venlo Online.

Met directe ingang worden in de binnenstad van Venlo extra maatregelen genomen om de veiligheid van het publiek te waarborgen. De komende weken zullen ook in de stadsdeelcentra van Blerick en Tegelen maatregelen zichtbaar worden. Gemeente, ondernemers en centrummanagementorganisaties hebben samen een protocol opgesteld om ook bij toenemende drukte een bezoek aan de winkelgebieden goed te laten verlopen.

Er zijn regels opgesteld voor bezoekers en ook winkeliers hebben een rol. De belangrijkste adviezen: kom zoveel mogelijk alleen, vermijd drukke momenten en loop rechts in de winkelstraat.

Wethouder Erwin Boom: “We zien dat het steeds drukker wordt, met name in de binnenstad. Dat is natuurlijk een hele goede ontwikkeling voor de winkeliers, maar tegelijkertijd is het belangrijk dat we aandacht hebben voor de veiligheid. Bezoekers moeten zich prettig voelen, anders komen ze niet meer terug. Bovendien hebben we allemaal een verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat corona niet weer oplaait, want dan zijn we helemaal terug bij af.”

Regels voor publiek
Voor winkelend publiek zijn de volgende regels opgesteld:
1. Houd minimaal anderhalve meter afstand tot andere bezoekers én personeel, zowel op straat als in de winkel
2. Loop in de winkelstraat zoveel mogelijk rechts
3. Kom zoveel mogelijk alleen.
4. Bereid je bezoek aan het winkelgebied goed voor en doe doelgericht je aankopen
5. Raak alleen het product aan dat je nodig hebt
6. Betaal bij voorkeur met je pinpas of mobiel
7. Ben je verkouden of heb je griepklachten, blijf dan thuis
8. Lees voor je bij een winkel naar binnen gaat, wat er van je verwacht wordt
9. Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel en handhavers
10. Wees begripvol naar andere bezoekers en onze medewerkers.

De ontwikkelingen in de binnenstad worden gemonitord op basis van passantencijfers en een wekelijkse schouw. City Manager Marcel Tabbers: “Cijfers is één ding, maar het is ook belangrijk dat we kijken hoe bezoekers zich gedragen en waar knelpunten zitten in de looproutes. Tijdens de eerste schouw afgelopen weekend hebben we veel situaties gezien die voor verbetering vatbaar waren. Zo zullen er bijvoorbeeld betere afspraken gemaakt moeten worden over wachtrijen buiten de winkel.” Sjoerd van Heijster en Werner Schins, respectievelijk centrummanager in Blerick en Tegelen vullen aan: “Het is belangrijk dat er ook in Tegelen en Blerick passende maatregelen worden genomen zodat ook hier veilig en prettig gewinkeld kan worden. De binnenstad van Venlo is daarbij voor ons een belangrijke test-case.”

Binnenstad
De maatregelen in de binnenstad zijn vanwege de grotere bezoekersaantallen zwaarder. Zo zullen gastheren worden ingezet om naleving van de publieksregels te bevorderen en wordt winkels verzocht om in de weekenden en op feestdagen geen uitstallingen te plaatsen. Erik Manders, voorzitter Venlostad.com: “We willen mensen gastvrij en veilig kunnen ontvangen. Sommige straten zijn al heel smal. We snappen dat het tijdelijk weghalen van uitstallingen geen fijne maatregel is, maar het voordeel ervan is dat winkelend publiek zoveel mogelijk ruimte krijgt om veilig te winkelen. Ondernemers hebben er zo dus zelf ook profijt van.” Er wordt ook nog gezocht naar een oplossing voor geparkeerde fietsen in de winkelstraten. “Met deze maatregelen nemen we ook al een beetje een voorschot op de terrassen die er straks nog bij komen. Het is een ingewikkelde puzzel.”

Reacties