Dit is waarom het luchtalarm vandaag niet afging

Foto: © Wikipedia.

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur gaat het luchtalarm af, vandaag niet. Waarom ging het alarm vandaag niet af in Venlo?

Hoorde je vandaag om 12.00 uur het luchtalarm niet? Dat kan kloppen. Vanwege de dodenherdenking luiden de sirenes niet op deze eerste maandag van mei. Ook volgende maand zijn de sirenes niet te horen, want de eerste maandag van juni (1 juni), is het Tweede Pinksterdag.

Wanneer wordt de sirene getest?
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is.

De sirenes worden niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. Dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli te horen zal zijn.

Sirene gaat meerdere malen bij alarm
Als u de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het kan ook zijn dat u op een andere manier wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Noodzaak testen sirene
De gemeenten testen de sirenes om:

  • na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt;
  • er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval.

Sirene gaat op een ander tijdstip
Gaat de sirene op een ander moment? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.

Sirene in de buurt
Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen