Rugzakjes met speelgoed gevraagd voor de kinderen in kamp Moria

Foto: © pixabay.

De stichting Because we Carry is gestart met het inzamelen van rugzakjes voor de rond 8000 vluchtelingenkinderen in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ook daar gelden coronarestricties, waardoor zij nu in de tenten moeten blijven en helemáál niets meer te doen hebben.

De met educatief materiaal en speelgoed gevulde rugzakjes worden in de gemeente Venlo verzameld door Wilmie Harts Wethouder Lommenstr 45, 5913 RS VENLO . Daar kunnen ze op 1 en 2 mei worden ingeleverd, of tot 28 april naartoe worden gestuurd.

Naar school gaan was al geen optie voor de kinderen in Moria en buiten voetballen met een fles, knikkeren met steentjes of van de berg afglijden in een kratje is nu ook onmogelijk geworden. ‘Hoe fijn is het dan om een mooie, gave rugzak te krijgen, met vier à vijf speeltjes erin, waar je ook nog wat van kunt leren. Want alle kinderen in de hele wereld willen zich ontwikkelen. En de ontwikkeling van kinderen mag nooit stilstaan door een onverschillig beleid van grote mensen,’ vindt Because we Carry. Gevraagd worden echte rugzakjes, dus met twee brede banden voor op de rug en geen sportrugzakjes met touwtjes. U kunt een tweedehands rugzakje samenstellen of een nieuw setje maken en daarmee ook nog een lokale ondernemer steunen. Er komen drie verschillende rugzakjes in drie leeftijdscategorieën: voor meisjes, jongens en genderneutraal in de leeftijdsgroepen één tot en met drie jaar, vier tot en met zes jaar en zeven tot en met twaalf jaar.

Voor de jongsten
Voor de jongste kinderen wordt gedacht aan blokken, Duplo, een bal, vetkrijtjes, een autootje, vliegtuigje, treintje, plastic of houten dieren, vormpjes,voor zandtaartjes en ijsvormpjes, schepjes, spulletjes om keukentje te spelen, kleurboeken, popjes, vingerpopjes, poppenkastpoppen, muziekinstrumentjes, verkleedkleren (kleine attributen zoals opzetoren en -neus), staartjes, kroontjes, blokpuzzels, boekjes met alleen plaatjes in verband met de taal.

Middelste groep
De middelste groep kan blij worden gemaakt met een puzzel, kwartetspel, Memory, telraam, de reisversie van spelletjes (let op de leeftijd), een bal, popje, etui met stiften en/of potloden en een puntenslijper plus een mooi schrift of een kleurboek, een stickervel, autootje, vliegtuigje, treintje, plastic/houten dieren, Playmobile, muziekinstrumentjes, een knutselpakketje, uitveegbaar tekenbordje, vouwblaadjes, verkleedkleren, een punnikwerkje, kralen en draad om een ketting te maken.

Voor de oudsten
Voor de oudsten wordt gedacht aan puzzels, kwartetspellen, de reisversie van spelletjes, Uno, een kaartspel, een bal, etui met stiften en/of potloden en een puntenslijper plus een mooi schrift of kleurboek, een stickervel, auto, muziekinstrumentjes, Playmobil, een knutselpakketje, loombandjes, een uitveegbaar tekenbordje, Rubix, jongleerballetjes, diabolo, een kleine versie van een dam- of schaakspel, Domino, Lego, een punnikwerkje, dobbelstenen of knikkers.

Wat beslist niét
Alles in het rugzakje moet schoon, heel, cool en gaaf zijn en de rugzak met inhoud mag niet zwaarder worden dan twee kilo. Knuffels mogen niet worden uitgedeeld in verband met luizen, schurft en andere ziektes. Springtouwen worden gelijk ingezet door ouders om de tent mee te verstevigen of sprokkelhout mee samen te binden en zijn dus ook ongewenst. Pistolen of legerachtig speelgoed kan een trauma aanwakkeren en is daarmee een no go. Tandenborstels, zeepjes of kleding in de tas meesturen maakt het heel oneerlijk ten opzichte van kinderen die die spullen niet krijgen, dus doe dat niet.

Coronaproof inleveren
In Venlo staat bij Wethouder Lommenstr 45 op 1 en 2 mei een kliko, krat of bak met daarop het logo van Because we Carry. U doet uw rugzakje in een afgesloten vuilniszak en raakt deze alleen aan met handschoenen. Wanneer er anderen zijn die ook een tas komen brengen wordt anderhalve meter afstand in acht genomen. Wanneer u helemaal coronaproof uw vuilniszak in de bak doet maakt u desgewenst een selfie en plaatst die weer thuis op sociale media met #BecauseWeCarry, zodat de organisatie deze kan vinden en later alle foto’s kan delen. Uiterlijk half mei gaan alle rugzakjes op de post om tijdens de Ramadan in het kamp te worden uitgedeeld.

Reacties