Crisisberaad; Tot 1 juni geen evenementen meer toegestaan

Foto: © Pixabay.

De crisiscommissie van het ministerie kwam vandaag bij elkaar voor een crisisberaad. Daar werden verschillende opties besproken, waaronder nieuwe, of het verlengen van eerder afgekondigde, maatregelen. Eén van de maatregelen is een oudere die verlengd wordt. Namelijk het niet meer mogen organiseren van evenementen. Hierbij geldt de ondergrens van 100 mensen niet meer, het gaat dus om alle evenementen. Deze maatregel is verlengd tot 1 juni.

Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Voor “begrafenissen en kerkelijke bruiloften” gelden enkele uitzonderingen.

De maatregel “zal voor sommigen hard aankomen”, verwacht Grapperhaus. “Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren.”

Het kabinet heeft gekozen voor 1 juni als afloopdatum omdat het dan direct duidelijk is. Er is dan ook direct uitsluitsel voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister. Volgens hem geeft dat nu voor iedereen duidelijkheid en rust.

Aangescherpte maatregelen
De aanscherping van de maatregelen worden toegelicht door minister Grapperhaus. “Complimenten aan het overgrote deel van Nederland dat zich aan de maatregelen houdt,” begint hij. “Het gedrag van afgelopen weekend was slordig en asociaal. Het kost levens. Gebruik je gezonde, maatschappelijke verstand en houd je aan de regels.”

Hij benadrukt dat mensen alleen naar buiten moeten voor de levensbehoeften. Ga alleen boodschappen doen en niet met het hele gezin. Alleen op die manier is het mogelijk om elkaar anderhalve meter afstand te geven. “Ga gerust naar buiten voor een frisse neus, maar doe dat alleen en zeker niet in groepen. Blijf weg van sociale activiteiten en groepen. Wil je bezoek in huis? Maximaal drie mensen en alleen als je de afstand kunt waarborgen.”

Daarbij zegt hij nog; “Doe het voor de kwetsbare mensen van de samenleving, want een besmetting is zo gebeurd.”

Burgemeesters
Ook wordt er aangekondigd dat burgemeesters in Nederland meer mogen gaan handhaven. Daarbij gaat het om het hanteren van de bestaande en aangescherpte maatregelen. Dit valt in drie verschillende onderdelen.

Locaties mogen voor publiek gesloten worden als dat noodzakelijk is voor de gezondheid. Denk hierbij aan parken, stranden, campings. Dit mogen ze pas doen als er op deze locaties al voldoende maatregelen zijn genomen en als deze niet worden nageleefd. Markten hebben hierin een aparte regelen, omdat die op veel locaties een belangrijke plek hebben in de voedselketen. Deze mogen dus op sommige plekken doorgaan, mits iedereen anderhalve meter afstand kan bewaren. In Noord-Limburg is dit niet van toepassing, hier zijn alle markten tot 6 april geannuleerd.

Winkels en hun organisaties moeten zich aan de veilige afstand van anderhalve meter kunnen houden. Er zijn daarnaast extra regels opgesteld voor de klanten. Deze zullen de komende dagen bij de ingang van alle winkels bekend gemaakt worden. Zo weten klanten precies waar ze aan toe zijn. Winkels die zich niet aan deze regels houden mogen door de burgemeester gesloten worden. Er kan ook een boete uitgedeeld worden, deze kan al snel oplopen tot 4000 euro.

Groepsvorming is verboden en mag door burgemeesters gehandhaafd worden. Dit gaat om groepsvorming op openbare plekken. En dit geldt voor drie mensen of meer die geen afstand houden van elkaar. Binnen een gezin is dit anders, kleine kinderen mogen nog gewoon buiten spelen. Maar gebruik je gezonde verstand. Iedereen die toch in groepsverband op een openbare plek is kan een boete krijgen van rond de 400 euro per persoon. Deze nieuwe boetes worden zo snel mogelijk ingevoerd.

Thuisquarantaine
Ook de thuisquarantaine is aangescherpt. Zodra één persoon in het gezin koorts heeft, blijft het hele gezin binnen. Binnen een gezin worden ziektes gemakkelijk overgedragen doordat je vaak in één ruimte bent. Daarom is het belangrijk om allemaal binnen te blijven zodra één iemand ziekteverschijnselen vertoont.

Daarnaast geeft minister De Jonge ook aan dat bepaalde contactberoepen niet meer aan het werk mogen voorlopig. Hierbij gaat het om kappers, nagelstylisten en dat soort dingen. Apothekers en huisartsen zullen zoveel mogelijk telefonisch contact hebben zolang de situatie dat toelaat. Daar voegt hij tenslotte nog aan toe: “Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat.”

Medicijn
Een farmaceutisch bedrijf uit Zeewolde liet vorige week weten dat ze een mogelijk medicijn hebben om het corona-virus te bestrijden. Nu blijkt dat de RIVM het medicijn inderdaad heeft meegenomen in het behandelplan. Wat dit betekent voor de kans op genezing is niet bekend.

Corona-cijfers
In heel Nederland zijn op dit moment al 4749 mensen positief getest op het virus, van hen zijn er helaas al 213 overleden.

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen