Oude draaischijftelefoon kan dementerende ouderen helpen; Lever ze in!

Foto: © Pixabay.

De stichting Wonderfoon maakt van oude PTT-telefoons met een draaischijf een soort muziekdoos met oude liedjes voor dementerende ouderen. De wonderfoon kan ouderen activeren, rust geven, opfleuren en emotioneren.

De omgebouwde telefoon wordt een soort van mini-jukebox met behulp van een kleine computer en mp3-speler. De naam wonderfoon is bedacht door verzorgers die ouderen met dementie begeleiden. Als in het tweede leven van de telefoon de hoorn van de haak wordt genomen klinkt de kiestoon en wanneer dan één nummer wordt gedraaid klinkt er een liedje uit vroegere jaren. In de telefoon zit een SD kaart waar 30 liedjes op kunnen worden gezet, van Wim Sonneveld als Nikkelen Nelis tot Tom Manders als Dorus. De vertrouwde deuntjes en het uiterlijk van de telefoon blijken goed te werken bij dementerende ouderen.

Inleveren bij Het Goed
Wie een oude draaischijftelefoon heeft en daar wel vanaf wil kan deze inleveren bij de achterdeur van één van de 25 kringloopwinkels van Het Goed, die ook een vestiging heeft op Hagerhofweg in Venlo . Alle ingezamelde telefoons gaan naar de Stichting Wonderfoon, waar vrijwilligers ze ombouwen. Op de website van de stichting is ook te lezen hoe u zelf een oude telefoon kunt aanpassen. De door vrijwilligers gemaakt wonderfoons worden inmiddels verkocht via de Stichting tot Bevordering van Welzijn door Techniek, een non-profit organisatie met als doel welzijnsbevorderende technische oplossingen te bedenken en te produceren voor hulpbehoevenden.

Reacties