Heel Limburg is vrij; Venlo viert 75 jaar bevrijding

Foto: Venlo Online.

Venlo – Venlo toneel voor viering 75 jaar bevrijding.

De Markt voor het monumentale stadhuis van Venlo is komende dinsdag 3 maart toneel voor de voorstelling Heel Limburg is Vrij. Hiermee wordt de herdenking van 75 jaar bevrijding in Limburg op spectaculaire wijze afgesloten. Er worden twee voorstellingen achter elkaar gegeven. De eerste van 19:00 uur was vrijwel direct uitverkocht en wordt ook rechtstreeks uitgezonden via de tv-zenders L1 en Omroep Venlo. Ook de tweede voorstelling, die begint om 21:30 uur, is inmiddels uitverkocht.

De Markt wordt een podium voor totaaltheater; originele filmbeelden worden geprojecteerd tegen de gebouwen, een jonge violiste speelt tussen het publiek en bevrijders rijden met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog het plein op. Zo ervaren bezoekers wat het is om onderdrukt te worden. Ze voelen de angst voor deportatie, ze zien de dramatische bombardementen op de stad. En uiteindelijk is daar na de evacuatie, de langverwachte bevrijding. Het is een groot theaterspektakel dat zich letterlijk voor, achter en tussen de mensen afspeelt.

Bierviltjes
Tijdens de vastelaovend is de herinnering aan de oorlog in de binnenstad van Venlo levend gehouden met posters, vlaggen en een unieke serie bierviltjes. 9 historische foto’s laten zien hoe locaties erbij lagen 75 jaar geleden. De viltjes zijn in een oplage van 50.000 stuks verspreid over 50 cafés.

Steun
Het project 75 Jaar Bevrijding Limburg is een initiatief van de provincie Limburg. Het slotevenement Heel Limburg is Vrij wordt georganiseerd met steun van de provincie en het vfonds, in samenwerking met de gemeente Venlo. De organisatie ligt in handen van Stichting 75 jaar Vrijheid (uit Venlo).

Reacties