Waarom hebben we elke vier jaar een schrikkeljaar?

Foto: © Pixabay.

Schrikkeldag is altijd op 29 februari, maar waarom is het bijvoorbeeld niet op 32 december? En waarom heet schrikkeldag schrikkeldag?

Deelbaar door vier
Schrikkeldag is ooit ingesteld om in de pas te blijven met de tijd die de aarde nodig heeft om in haar baan om de zon te draaien. Dat duurt namelijk 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en 45,1814 seconden. Een schrikkeldag zou dus eigenlijk geen 24 uur moeten duren maar 23 uur en ongeveer 27 minuten. Daarom is er een schrikkeldag in elk jaar dat deelbaar is door vier, behalve in de jaren die deelbaar zijn door honderd maar niet door vierhonderd.

‘Scricken’
Schrikkeldag komt van het Middelnederlandse ‘scricken’. Dat betekende oorspronkelijk ‘met grote passen lopen’ of ‘springen’. In het zuiden van Nederland werden schaatsen daarom ‘schrikschoenen’ genoemd. In het Engels is schrikkeldag leap day.

Keizer Augustus
Maar waarom is deze ‘springdag’ nu eigenlijk in februari. Dat heeft te maken met het ego van de Romeinse keizer Augustus. Keizer Julius Caesar had de maand juli naar hem vernoemd en 31 dagen gegeven. Toen keizer Augustus aantrad wilde hij niet onderdoen voor Caesar dus besloot hij de maand augustus te verlengen van 29 naar 31 dagen. Dat moest ten koste gaan van een andere maand: februari. Dit was bovendien de laatste maand van het jaar in de tijd van de Romeinen en daarom het meest logisch om in te korten en een schrikkeljaar van te maken.

Geboren op schrikkeldag
Als je geboren bent op schrikkeldag, word je ook wel een ‘schrikkelkind’ genoemd. De verjaardag wordt dan veelal op 28 februari of op 1 maart gevierd. Juridisch gezien, is een schrikkelkind pas een jaar ouder op 1 maart.

CBS
Volgens cijfers van het CBS zijn er dit jaar op 29 februari zo’n 11.000 mensen jarig. Op deze bijzondere dag worden er gemiddeld wel minder kinderen geboren dan op een vergelijkbare dag in februari. Dit jaar kunnen 468 kinderen, die in 2016 geboren zijn op 29 februari, voor het eerst ‘echt’ hun verjaardag vieren.

Schrikkeldag kost gezin geld
Het NIBUD berekent elke 4 jaar wat de extra dag in schrikkeljaar een gezin oplevert of juist kost. Een extra dag levert in eerste instantie wat op: een dagje extra TV kijken zonder dat je bij hoeft te betalen voor deze extra dag, maar ook alle andere abonnementen en verzekeringen waar je een vast bedrag per maand/jaar voor betaalt. In totaal komt dit neer op € 47,- volgens het NIBUD.

Maar aan de andere kant, een dagje extra betekent ook dat we een dag extra moeten eten, drinken en gebruik maken van gas, water en elektra. Dit kost een gemiddeld gezin € 60,-. Per saldo kost schrikkeldag 2016 een gemiddeld gezin dus € 13,-.

Bronnen; CBS, NIBUD en The Telegraph  

Reacties