Health Impact Bond voor valincidenten in Noord-Limburg

Foto: © Gemeente.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal doden door ongelukkige valpartijen de afgelopen jaren is gestegen. Daarom ondertekenen zorgverzekeraar VGZ en 7 gemeenten, waaronder Gemeente Venlo, een intentieverklaring voor een Health Impact Bond (HIB) Valpreventie Noord-Limburg.

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in de regio Noord-Limburg naar schatting zo’n 20.000 valincidenten per jaar plaatsvinden onder ouderen. Dit komt deels doordat er steeds meer ouderen zijn, maar het langer thuis wonen van ouderen speelt hierin ook een rol.

Door het ondertekenen van de intentieverklaring wordt het mogelijk gemaakt dat ouderen met een verhoogd risico op vallen een effectief valpreventie traject kunnen volgen. Valpreventie vermindert het aantal valincidenten en opnames op de spoedeisende hulp. Het gehele valpreventietraject wordt betaald met investeringen van marktpartijen. De investeerders worden uitbetaald door de gemeenten en Coöperatie VGZ, zodra het afgesproken resultaat is behaald. Met deze werkwijze wordt een belangrijk knelpunt opgelost, namelijk de structurele financiering van Valpreventieprogramma’s.

“Met de expertise van Vilans en VeiligheidNL hebben we écht stappen kunnen zetten. Hun innovatieve aanpak heeft er toe geleid dat organisaties buiten de kaders denken. Met als resultaat een mooie gezamenlijke aanpak. Bovendien leidt deze aanpak tot verbeterd welzijn van de inwoners van de gemeenten en kan veel persoonlijk leed worden bespaard. Nu de intentieverklaring is getekend, gaan we op zoek naar investeerders. Daarvoor is Social Finance NL aangetrokken als intermediair. Zij zijn gespecialiseerd in het opzetten van dergelijke impact bonds.” Aldus Roy Bouten, Wethouder Gemeente Horst aan de Maas.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen