Stedenbouwkundige visie Kazerne Kwartier aan gemeenteraad gepresenteerd

Foto: ©Sfeerbeelden: West 8.

Na een jaar hard werken is de uitwerking van de plannen, de stedenbouwkundige visie, op woensdagavond 4 december gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Het Kazerne Kwartier wordt een nieuw stukje stad met een eigen aanzien en karakter. Het zal de verschillende stadsdelen in de gemeente Venlo met elkaar verbinden. Ook de geschiedenis van de plek speelt in het plan een belangrijke rol. De nieuwe visie is de afgelopen periode besproken met Venlonaren, betrokkenen en experts. In 2021 kunnen de eerste bouwactiviteiten op het kazerneterrein van start gaan.

Gefaseerde ontwikkeling
In de eerste vijf jaar worden circa 200 woningen gerealiseerd. Het Kazerne Kwartier richt zich op de echte stedeling van jong tot oud in een mix van woningtype, prijsklasse, huur en koop. Dit zorgt voor een grote variatie van bewoners en bezoekers wat een sterke basis is voor de leefbaarheid van het gebied en de voorzieningen in deze eerste fase. We willen ons voor de ontwikkeling niet afhankelijk maken van één of twee partners. Tijdens het hele traject houden we de regie stevig in handen. De ontwikkeling van het Kazerne Kwartier zal een looptijd van circa 15 jaar en misschien wel langer kennen. Het ruimtelijk kader biedt -met een mix van wonen, werken, vrije tijd, onderwijs en horeca- voldoende ruimte om onverwachte ontwikkelingen op te vangen. Hierbij kijken we goed naar de ambitie en wensen van de Venlonaar én de realiteit. Het plan biedt ook de ruimte om in volgende fases goed in te kunnen spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen.

Eén stad met de Maas in het midden
In de visie wordt het Kazerne Kwartier de verbinding tussen Venlo en Blerick. Het doel is om door middel van deze ontwikkeling de stadsdelen beter op elkaar te laten aansluiten. Ook moet er een aangename verbinding komen voor fietsers en voetgangers. In het nieuwe plan worden diverse studievarianten van verbindingen tussen Blerick, Kazerne Kwartier en Venlo getoond. Deze varianten worden de komende jaren verder onderzocht, ook op verkeerskundige, technische en financiële (on)mogelijkheden.

Gesprek met de stad  

Gedurende de uitwerking van de plannen zijn er veel gesprekken geweest met experts, betrokkenen en inwoners van de stad, waarbij velen hun ideeën en wensen voor het gebied konden delen met de projectgroep. De inbreng van de stad is meegenomen in de uitwerking van de plannen voor het kazerneterrein.

Verhalen
Het Kazerne Kwartier kent een rijke historie en heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van de stad Venlo. De verhalen uit de verschillende tijdperken vinden ieder op hun eigen manier een plek binnen de ontwikkeling van het gebied. De rijke historische gelaagdheid dwingt ook tot het maken van keuzes. In het maken van de plannen botsen deze lagen niet alleen met elkaar, maar ook met de toekomstige situatie. Venlo heeft als doel een plan te ontwikkelen voor de gehele stad. Daarom zullen delen van de fortificatie1 worden hersteld voor de beleving van de historie en vertellen ze de verhalen uit het verleden. Andere delen worden op een eigentijdse manier getoond in de openbare ruimte en bieden zo ruimte voor nieuwe functies.

Duurzaamheid
De gemeente Venlo zet sterk in op duurzaamheid. De Cradle to Cradle-filosofie dient daarbij als inspiratiebron. Het helpt in te zetten op duurzame vernieuwingen in de ontwikkeling van het gebied, de gebouwen en de infrastructuur. Het gaat om meteen goed doen, in plaats van minder slecht. In het plan van het Kazerne Kwartier zetten we in op de thema’s hernieuwbare energie, duurzaam hergebruik van materialen, zelfvoorzienend in water, functioneel groen, waardevol erfgoed en duurzame mobiliteit.

Creëren van levendigheid
Het Kazerne Kwartier moet een plek worden voor alle Venlonaren. Daarbij is het belangrijk dat iedereen zich weer verbonden gaat voelen met het gebied. Placemaking gaat daarbij als aanjager dienen. We gaan de komende maanden aan de slag om het kazerneterrein weer in de harten van de Venlonaren te krijgen. We gaan daarom bijvoorbeeld op het terrein een aantal activiteiten en evenementen organiseren die kunnen bijdragen aan het nieuwe aanzien, de levendigheid en het toekomstig karakter van het Kazerne Kwartier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen