Leerkrachten Venlo naar stadhuis voor manifestatie

Foto: Onderwijsstaking Venlo - Verstuurd aan Venlo Nieuws.

Het personeel van basisscholen en middelbare scholen staakt woensdag. Meer dan vierduizend sluiten hun deuren en de vakbonden organiseren verschillende acties in het land. Ook vele (basis)scholen in de gemeente Venlo staken. 

De bond had de staking afgeblazen nadat er vrijdag een convenant was bereikt over extra geld voor het onderwijs, wat Verheggen zag als een eerste stap op weg naar structurele oplossingen. Minister Arie Slob van Onderwijs stelde 460 miljoen euro extra beschikbaar.

“Het grootste probleem is dat het geen structureel geld is”, stelt woordvoerder Simone van Geest van onderwijsbond AOb. “Het is een heel klein pleistertje waarmee je een gapend gat tijdelijk probeert te dichten. Je kan de leraren één jaar wat extra salaris bieden, maar na een jaar moeten ze dat weer inleveren. Dat is geen oplossing.”

De AOb noemt het “bizar” dat er op Prinsjesdag niet meer geld voor het onderwijs in de begroting is opgenomen.

In tegenstelling tot de actie in maart, gaan de docenten woensdag niet naar het Malieveld om te protesteren. In plaats daarvan worden er door het hele land verschillende acties georganiseerd. Ook in Venlo wordt volop gestaakt. De ongeveer 600 stakers verzamelden zich om 10.00 uur bij het FNV vakbondshuis aan het Koninginneplein 2 (tegenover het station). Vanaf half 11 vertrekken de stakers in een stoet via de Koninginnesingel en de Vleesstraat naar het stadhuis. Rond 11 uur zal er een korte manifestatie plaatsvinden voor het stadhuis, waar enkele sprekers hun zorgen zullen uiten.

“Wij maken ons grote zorgen om de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. In 2028 wordt een tekort verwacht van meer dan 10.000 leraren! Nu al worden groepen samengevoegd, klassen naar huis gestuurd of ze worden opgevangen door onbevoegden. Wij maken ons ernstig zorgen, want dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Als wij willen dat onze kinderen goed onderwijs krijgen, zal er nu geïnvesteerd moeten worden. De kinderen van vandaag zijn onze toekomst, die zet je toch niet op het spel?”

 

Reacties

0