Koninklijke Onderscheidingen voor zangduo Thei & Marij

Foto: ©AstroGeert Fotografie - via VenloOnline.

Mevrouw M.C.C.G. (Marij) Verhaag en de heer T.C.J. (Thei) Sturme, beter bekend als het duo Thei & Marij, zijn beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Scholten van Venlo reikte de Koninklijke onderscheidingen uit op zaterdag 2 november 2019, tijdens de jubileumavond ter gelegenheid van het 3×11-jarig jubileum van het zangduo.

Sinds 1986 vormen Thei Sturme en Marij Verhaag het bekende Limburgse (volks) zangduo ‘Thei & Marij’. In die periode zette het de Limburgse muziek op de kaart, niet alleen in de voormalige gemeente Tegelen en de huidige gemeente Venlo maar ook daarbuiten. Hun muziek heeft een eigen provinciaal karakter en biedt mensen ‘troost in moeilijke tijden’. Met hun muziek oogsten ze waardering bij de oudere en de jongere generatie. Het nummer ”t Veldboeket’ is een vast onderdeel bij ieder optreden en stond tweemaal op de eerste plaats in de L1 Top 100 van beste Limburgse muzieknummers. Het is tevens een van de meest aangevraagde nummers op de provinciale radio en wordt vaak gedraaid op begrafenissen in Limburg. Een programmamaker van L1 stelt dat zij “vaandeldragers zijn van het (Noord-) Limburgse lied en een vaste waarde voor muzikaal Limburg”.

Daarnaast is het duo maatschappelijk zeer betrokken. Zo treedt het regelmatig gratis op voor goede doelen of speciale doelgroepen, zoals ouderen of mensen met een beperking. Vaak bezoekt men verpleeg- en verzorgingshuizen, en lokale afdelingen van de Nationale Vereniging ‘de Zonnebloem’. Thei & Marij verleenden medewerking aan de fondsenwerving voor Alpe d’HuZes, het Koningin Wilhelminafonds (KWF) en Kika, en het voormalig AZM Maastricht. Daarnaast leverden zij een bijdrage aan het Victorfonds, een goed doel voor de emotionele, geestelijke en materiele ondersteuning van mensen in de R.K. parochie Tegelen.

Het duo behaalde in 1992 een tweede plaats op het prestigieuze, door L1 georganiseerde, Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK; meer dan 1 miljoen luisteraars), dat zij vervolgens in 1993 wonnen. Daarna haalden zij nog veertien keer de finale. Verder ontving het zangduo in 2002 de Gouden Narrenkap – de hoogste onderscheiding van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesverenigingen (SLV), het provinciale samenwerkingsverband van zeventien lokale verenigingen en –stichtingen (3000+ leden). In 2012 kende de Provincie Limburg hen de ‘Limburgse Loftrompet’ toe voor hun maatschappelijke verdiensten. En in 2016 wonnen Thei & Marij de ‘Veldeke Oeuvre Priès’ tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in Venlo.

Een greep uit de overige activiteiten: Vrijwilligers bij de Maria Auxiliatrix Run, een rondrit voor mensen met een verstandelijke beperking (sinds 1987); vrijwilligers bij Vastelaovesgezelsjap ‘d’n Oeles’ (sinds 1993); vrijwilligers bij PRO Team Limburg, een stichting die zich inzet voor promotie van de provincie en het ondersteunen van goede doelen (sinds 1993); vrijwilligers bij de Kledingbank Limburg (sinds 2011) en bij het Hart- en vaat onderzoeksfonds Limburg (vanaf 2019).

“Een eer om deze bijzondere mensen een bijzondere onderscheiding te mogen opspelden,” reageert burgemeester Scholten. “Alles overziende vraagt een mens zich af hoe ze nog tijd overhouden om zulke succesvolle muziek te maken.”

Reacties