Landelijke staking gaat niet door; kabinet maakt 460 miljoen extra vrij voor onderwijs

Foto: © Pixabay.

Het kabinet maakt 460 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. Dit is vrijdagmiddag besloten tijdens een overleg met vakbonden en werkgevers in de desbetreffende sector. Vanwege het akkoord gaat de landelijke onderwijsstaking van aanstaande woensdag niet door, meldt de PO-raad.

Werkdruk
Het extra geld wordt ingezet tegen het lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs. Ook moet het helpen in de strijd tegen de hoge werkdruk. De gehele oppositie vroeg al maanden om extra geld.

Scholen in Venlo
De PO-raad vraagt schoolbesturen begrip te tonen voor individuele acties die mogelijk wel doorgaan. Scholen kunnen de actiedag dan eventueel gebruiken om samen het gesprek aan te gaan over werkdruk, salaris en aantrekkelijkheid van werken in het onderwijs, aldus de belangenorganisatie. Of scholen in de gemeente Venlo dichtblijven of nu tóch open gaan mag iedere school individueel beslissen. Basisschool De Meule en Basisschool Nova Montessori zullen doordat de staking van de baan is, open gaan laten ze aan Venlo Nieuws weten. De ouders zijn hier inmiddels van op de hoogte gebracht. De scholen van Kerobei hebben dit, zo kort na het akkoord, nog niet besloten.

Miljoenen extra
Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs krijgen dit jaar nog allebei 150 miljoen euro extra om het personeelstekort aan te pakken. Daarnaast wordt nog eens 97 miljoen euro gebruikt om de werkdruk voor leraren en schoolleiders te verminderen. Het geld wordt ook gebruikt om leraren van de diplomagerichte stroom in het voortgezet speciaal onderwijs een hoger salaris te bieden.

Voor de opleiding en begeleiding van nieuwe leraren wordt 10,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt de subsidieregeling voor zijinstromers dit jaar nog uitgebreid met 14,2 miljoen euro. Op deze manier hoopt het kabinet alle subsidieaanvragen te kunnen honoreren.

“Mooi gebaar”
De PO-raad noemt de financiële toezegging van het kabinet een “mooi gebaar”, maar waarschuwt dat het oplopende lerarentekort daarmee niet is opgelost. Het blijft een urgent probleem, benadrukt voorzitter Rinda den Besten.

Leraren tekort
Vier op de tien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs hebben een tekort aan leraren,  zo blijkt uit onderzoek. Scholen sturen vanwege het lerarentekort leerlingen naar huis. Ook zetten ze nu noodgedwongen stagiaires of assistenten voor de klas.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen