Proef ”Huisdieren op ziekenbezoek” van start gegaan

Foto: Op deze foto zie je een VieCuri patiënt samen in bed met zijn hondje Daisy tijdens het huisdierbezoek.

Vandaag, op Werelddierendag, start een proef bij VieCuri om bezoek tussen patiënten en hun huisdier mogelijk te maken. In de hal van VieCuri Venlo vindt u een stand waar collega’s u graag meer vertellen over het huisdierbezoek. Ook worden bij verpleegafdelingen Orthopedie en Longgeneeskunde flyers uitgedeeld.

De proef start bij de verpleegafdelingen Longgeneeskunde en Orthopedie. Patiënten van deze afdelingen krijgen de mogelijkheid zich aan te melden voor een ontmoeting met hun eigen huisdier. Na goedkeuring van de specialist vindt dit bezoek vervolgens geheel begeleid door een verpleegkundige plaats. Het bezoek vindt plaats in een speciaal daarvoor ingerichte kamer. Na de proef wordt gekeken of het huisdierbezoek voor alle afdelingen kan worden ingevoerd.

Opfleuren door een huisdier
Uit onderzoek blijkt dat het ontmoeten van een dier binnen de zorg een positief effect kan hebben bij de behandeling of genezing. Initiatiefnemer Marisca Lukasik, longfunctie-analist, heeft zich hard gemaakt voor dit bijzondere project: “Het bezoek van een huisdier zorgt voor een steuntje in de rug. Het uiteindelijke doel is alle patiënten van VieCuri de mogelijkheid bieden hun huisdier tijdens het ziekenhuisverblijf te ontmoeten. Er gelden bepaalde voorwaarden aan het huisdierbezoek. Uiteraard moet de behandelend arts toestemming geven voor het bezoek. Onze huisdiervrijwilligers – verpleegkundigen van VieCuri – begeleiden het bezoek en zorgen ervoor dat alles goed georganiseerd verloopt,” aldus Lukasik. Intensive Care verpleegkundige Gerty Hermans is één van de huisdiervrijwilligers: “Het doet mensen zó ontzettend goed als ze hun huisdier kunnen zien op het moment dat ze het moeilijk hebben. Ik ga nu af en toe naar een zorginstelling in de regio met mijn katten en ik zie mensen door het contact met de dieren echt opfleuren; het doet zoveel met ze! Hopelijk kunnen we dat ook in VieCuri bereiken.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen