Nieuw initiatief opruimen vanaf een boot; Aquadoen

Foto:

Repair Café Venlo-Oost en KanDoen Venlo Noord-Oost hebben samen een nieuw initiatief ontwikkeld, zwerfafval langs de Maas opruimen, maar dan vanuit een boot.

Opruimen naast de maas gebeurd al geregeld door verenigingen, scholen en vele individuele opruimers in de wijken. Repair Café Venlo-Oost en KanDoen Venlo Noord-Oost hebben samen een nieuw initiatief ontwikkeld. Opruimen op de maas, in een boot; Aquadoen.

Aqaudoen
Aquadoen is bedacht om de plekken, waar deelnemers vanaf de kant niet bij kunnen, op te ruimen. Op diverse plekken zijn dichte struiken en veel stenen deze zijn onbegaanbaar of te gevaarlijk om daar te ruimen. Vanaf een boot kan dit wel, zo kan er nog meer vuil worden opgeruimd in de gemeente.

Na een geslaagde proefvaart van de Waterhoen op dinsdag 24 september kan de boot nu ingezet worden voor het opruimen van zwerfafval langs de Maasoevers. “We hopen dat we nog een aantal keren de Maas op kunnen om te kijken hoe het gesteld is met het afval langs de oevers en uiteraard gaat onze aandacht ook zeker uit naar plastic in het water.” 

De Maas
De Maas is een prachtige rivier met brede oevers en in de omgeving van natuurgebieden waar je geweldig kan recreëren. Het is een mooi gebied om te wandelen, fietsen, hardlopen of paardrijden. Helaas wordt dit vaak verstoord door zwerfafval op de oevers, afkomstig uit de Maas. Afval dat niet verwijderd wordt, komt opnieuw terecht in de rivier en stroomt uiteindelijk naar zee. Daarom is het belangrijk dat de Maas en omgeving schoon blijven! De Maas zit vol met allerlei plastic. Vanuit Frankrijk en België stroomt er heel wat rommel, afkomstig van schepen of industrie, richting Nederland. Ook wij Nederlanders maken ons schuldig aan de ‘plastic soep’: huishoudelijk afval wordt vaak gedachteloos op de grond weggegooid.

Van schoon maken naar schoon houden!
Opruimen is goed, maar de gemeente schoon houden is nog veel beter. Venlo wil niet dat we steeds maar zwerfafval moeten blijven rapen. Venlo heeft dan ook als wensbeeld om in 2025: “Een schone gemeente zonder zwerfafval” te zijn.

Het RepairCafé is gevestigd op de locatie de Vogelhut.
Merelweg 1, 5915 BT Venlo.

Reacties