VieCuri (Venlo) Longfibrose dag op donderdag 26 september

Foto: © Pixabay.

Op donderdag 26 september organiseert VieCuri in samenwerking met de longfibrose vereniging een informatieve ochtend over longfibrose. Dit vindt plaats in het auditorium van VieCuri Venlo (route 14) van 9.00 tot 12.00 uur.

De entree is gratis en u ontvangt een uitrijkaart zodat u kosteloos kunt parkeren. Om u aan te melden kunt u mailen [email protected] of bel met Longgeneeskunde VieCuri via 077 320 6472.

De derde week van september is de Internationale Longfibrose-week. In Nederland organiseren diverse ziekenhuizen speciale bijeenkomsten, bedoeld om patiënten, hun familie en zorgverleners te informeren over longfibrose. Het gaat het over longfibrose in het algemeen en de verschillende soorten die er zijn, over behandelmogelijkheden, leefstijl en hoe je er mee om kunt leren gaan. Want longfibrose heeft een enorme impact, op de patiënt en naasten. Longartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, een gespecialiseerd fysiotherapeut, een arts van de longrevalidatiekliniek en andere deskundigen op het gebied van longfibrose komen aan het woord. Bovendien is de Longfibrosepatiëntenvereniging aanwezig. U kunt vragen stellen tijdens de bijeenkomst zelf, in de pauze en na afloop.

Wat is longfibrose?
De longen zorgen voor de zuurstofopname voor het hele lichaam. Soms wordt die zuurstofopname verstoord door bindweefselvorming, ook wel littekenvorming (fibrose) genoemd. De klachten die bij longfibrose ontstaan zijn kortademigheid, snel moe zijn en weinig energie hebben. Het verloop van longfibrose en de vooruitzichten kunnen enorm variëren. Eenmaal beschadigd longweefsel kan niet meer herstellen. Goede behandeling van de ziekte is op dit moment nog niet mogelijk. Wel zijn er medicijnen die de achteruitgang kunnen afremmen. Jaarlijks wordt er in Nederland bij ongeveer 1000 patiënten longfibrose ontdekt.

Reacties