Opening ArcheoHotspot Venlo tijdens de Nationale Archeologiedagen

Foto: Stichting ons Fort.

Na bijna 3 jaar van hard werken is het op 12 oktober zover, Het bezoekerscentrum van Stichting Ons Fort verandert van naam en gaat zich nog meer richten op de beleving van archeologie, cultuur- en natuurhistorie in het kazernekwartier.

De naam houden ze nog even geheim, maar wat we wel al kunnen vertellen is dat het woord museum erin voorkomt, dat het een kortere en duidelijkere naam is en we bovendien een ArcheoHotspot worden.

De ArcheoHotspots zijn een initiatief van het Allard Pierson Museum.Het zijn plekken waar iedereen kennis kan maken met archeologie. Men kan er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. In ons museum betekent dit dat bezoekers mee kunnen helpen met het sorteren van materiaal uit opgravingen ergens uit de gemeente Venlo. Hiervoor hebben we onderzoeksmateriaal gekregen van de Vondst in Heerlen en zullen we vanaf 12 oktober elke woensdag en zondagmiddag tussen 14.00-16.00 uur in de ArcheoHotspot aan de slag gaan. Daarnaast kunnen mensen in een ArcheoHotspot terecht met vragen over hun eigen bodemvondsten.

Op 12 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, zullen we deze tweede ArcheoHotspot in Limburg officieel openen om 10.00 uur. De gehele dag zullen onze eigen vrijwilligers hier aan de slag gaan. Daarnaast is er net zoals de afgelopen jaren de activiteit ‘Archeoloog voor 1 dag’ waarbij kinderen met een metaaldetector zelf archeologisch onderzoek mogen doen onder toeziend oog van de archeologen van BAAC die de afgelopen jaren in het kazernekwartier onderzoek gedaan hebben. Tevens is er de mogelijkheid om mee te gaan met een van de rondleidingen.

En in het kader van de maand van de geschiedenis zal deze dag ook de expositie ‘Mode door de eeuwen heen’ geopend worden. Wat droegen de mannen en vrouwen in het verleden? En is er een verschil tussen arm en rijk? Met deze vragen is de jonge Venlose ontwerper Marco Striekwold aan de slag gegaan en heeft hij een mooie collectie gemaakt die permanent te zien zal zijn in ons bezoekerscentrum.

Ook zullen de woodcarvers terugkomen en wanneer mogelijk zelfs hun kunsten laten zien in het ice-carven. En er zijn diverse demonstraties te zien zijn van levende geschiedenisgroepen, ambachtslieden en de verschillende workshops en cursussen die we geven. Santa Fe zal wederom aanwezig zijn met hun voertuigen evenals de Blerickse Huzaren. Naast ‘Archeoloog voor 1 dag’ zullen er diverse andere kinderactiviteiten zijn waar archeologie en geschiedenis centraal staan, waaronder boogschieten, diverse knutselactiviteiten een oud-hollands snoepwinkeltje en meer.

De dag begint om 10 uur en duurt tot 17 uur op de garnizoenweg 23, gebouw 3i te Venlo-Blerick. Toegang is gratis!

Reacties