Open monumentendag in Venlo Stedje van Plezeer; Bezoek de Puddingfabriek

Foto: Puddingfabriek in hartje Venlo.

De oudste Plek van Plezeer in Venlo, ’t stedje van plezeer. De Puddingfabriek. De Puddingfabriek in Venlo is een historisch pand en gemeentelijk monument aan de Houtstraat 9 – 11 in het centrum.

Het pand is van oorsprong een 15e-eeuws koopmanshuis. Het diende als handelshuis met opslag op de tweede verdieping en zolder. In 1526 werd er een stuk aangebouwd, haaks op het originele pand. In de vroege 17e eeuw vond nogmaals een verbouwing plaats. Op de kleine binnenplaats bevindt zich een waterput. Deze put, samen met de opslagruimte, kan een indicatie zijn dat er in het pand mogelijk een brouwerij was gevestigd. Dat bier zorgde voor plezier in de hele omgeving. In de 18e en 19e eeuw is er waarschijnlijk een logement en bordeel gevestigd geweest, daar konden de soldaten, de schippers en handelsmannen slapen en…? Een echte “Plek van Plezeer” * dus. Het ‘plezier’ zorgde ervoor dat in 1863 maar liefst 82 soldaten syfilis opliepen, dat werd zelfs ‘Den Haag’ te gortig. “Als Venlo, zo dreigde de Minister van Oorlog, de prostitutie niet als de wiedeweerga reglementeert en niet subiet een ziekenzaal inricht voor syfilislijders, dan wordt half het Venlose garnizoen naar Roermond of Maastricht overgeplaatst”.

In 1934 werd in het pand een puddingfabriek gevestigd, onder de naam Crème Puddingpoederfabriek JaVeRo. Pudding het plezier na het eten. Momenteel is in het pand Galerie de Puddingfabriek gevestigd. Hedendaagse, kleurrijke en plezierige kunst van internationale kunstenaars. Galeriehouder is de kunstenaar Dick Evers die u graag een rondleiding door het pand geeft.

Speciaal voor de Open Monumentendag is Galerie de Puddingfabriek zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur geopend.  De Pudding, het toetje, de Plek van Plezier! Het pand is, gezien zijn historische waarde en zijn kunst, zeker een bezoek waard.

*= Thema Open monumentendag 2019: Plekken van plezier
De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.
De Puddingfabriek Venlo is daar door de eeuwen heen een echt voorbeeld van!

Kom kijken en natuurlijk Kunst Kopen!
Galerie de Puddingfabriek Houtstraat 9 – 11 Venlo.

Reacties